Присъдата за убийството на Виктория Маринова провокира искане за промени в Наказателно-процесуалния кодекс /ВИДЕО/

Промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да ограничат възможностите на извършителите на тежки престъпления да получават намаляване на присъдата при признаване на фактите, бяха обсъдени днес в Русе. Инициативата е на семейството и колегите на административния директор на ТВН Виктория Маринова, която бе изнасилена и убита по особено мъчителен начин от 21-годишния Северин Красимиров. Той получи само 30 години лишаване от свобода, тъй като се възползва от възможността в закона за съкратено съдебно следствие и намаляване на присъдата с една трета.

Предложението за промени бе представено от юристконсулта на ТВН Андрей Желязков, който поиска промяна на  чл. 369а от НПК. Идеята е при умишлено причиняване на смърт , тежка телесна повреда и престъпления против половата неприкосновеност да има съкратено съдебно следствие само след съгласието на всички страни – прокуратура, частен обвинител, ако има конституиран такъв, и защитник.
В дискусията участваха депутати от различни политически сили Андриан Райков от ГЕРБ, Пенчо Милков от БСП, Искрен Веселинов от ВМРО, както и юристът и общински съветник Иво Пазарджиев. Най-подробно върху казуса със съкратеното съдебно следствие се спря председателят на Районната адвокатска колегия в Русе Людмил Павлов.

Той обясни, че действащото в момента законодателство е свързано с фактора време, тъй като ако едно дело върви по общия ред, то може да приключи след 9-12 години. „В конкретния случай е по-добре да се получи едно качествено и бързо правосъдие, макар и с редукция на наказанието с една трета, отколкото да влезем в спирала, например от шест, десет, дванайсет години, чийто край не е ясен. Моето виждане е, че ако се стигне до законодателна инициатива и промени, те трябва първо да се съобразят както с политическите сили и с представителите на българския народ в парламента, така и с тези, които правоприлагат и работят всеки ден с НПК. Всичко трябва да се обмисли много прецизно“, каза Павлов.
Общо бе становището, че решение за евентуална промяна трябва да бъде взето след задълбочено обсъждане, в което да участват задължително представители на съда и на прокуратурата. Предстои да се организира нова среща, на която да продължи дискусията по темата.

Exit mobile version