„Приключения в Русенско“ стартират с поход из Поломието на 13 май

„Мисия Градеж“, „Див свят“ и „По върховете“ организират на 13 май разходка из Русенското Поломие.  Те са нарекли „Приключения в Русенско“, като това е първият поход, който ще е част от серия събития. „Избрахме да стартираме с лесен пролетен преход, подходящ и за начинаещи приключенци, тъй като теренът е широк и равен. Преходът е кръгов с дължина на маршрута 12 км“, обясниха инициаторите.

Походът ще бъде по маршрут село Сваленик-Бялата стена, като срещата е в 9:30 часа в центъра на Сваленик, а ориентировъчният час на връщане при изходната точка е 15 часа.

„Накратко за прехода: Тръгваме от центъра на с. Сваленик. Открива се широка пътека, послана със зелен килим и разноцветни пролетни цветя. Пътят до крепостта Бялата стена върви по поречието на р. Малки Лом, където може да имаме шанса да заснемем видри. Фауната е богата на защитени видове от животинския свят, като египетски лешояд и малък креслив орел. И тъй като сме в близост до резерват „Батаклията“, може да се натъкнем на благородни елени, сърни и др. диви животни. По някое време ще достигнем до чешма с беседка, където ще си вземем глътка свежест, потапяйки се в сърцето на региона. Оттам продължаваме с нови сили и енергия към късноантичната крепост Бялата стена. Пътят ни продължава обратно през кичеста горичка. Разкриват се причудливи гледки“, споделят организаторите на похода.

ПОДХОДЯЩА ВЪЗРАСТ: подходящо за възрастни и деца, любители, професионалисти, ентусиасти, стига да са в добро общо здравословно състояние

ТРАНСПОРТ: Самостоятелно уреждане на превозването до и от с. Сваленик

ЕКИПИРОВКА: Подходящо облекло за прохладна пролетна утрин в природна местност. Няколко ката дрехи, като се има предвид, че с течение на деня ще се затопли, а и ние ще се разгорещим, и ще се наложи да се поразсъблечем. Задължително със затворени обувки със сигурна подметка, по възможност туристически. В раницата: леко одеяло, слънцезащитен крем за лице (за всеки случай), спрей против насекоми, дъждобран, вода, дребни солени и сладки, според предпочитанията.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ГРУПАТА: Участието е доброволно. Всеки носи сам отговорност за своите действия, бездействия, невнимание и прочее. Деца се допускат, но придружителите им трябва добре да разбират, че не е безопасно. Организаторите на събитието не носят отговорност за потенциални рискове на участниците, които могат да възникнат при непредвидени и независещи от тях обстоятелства.

За по-добра организационна обезпеченост на събитието заявете своето участие в срок до 14:00 ч. на 12 май 2023 г. в коментар в събитието

Телефони за контакт: 0883/ 599 291 и 0897/ 905 510

Exit mobile version