Приеха новата общинска структура, ПП-ДБ я разкритикуваха /ВИДЕО/

Новата структура на общинската администрация в Русе бе приета от съветниците и ще влезе в сила от 1 март 2024 г. Тя бе подкрепена с 32 гласа „за“, 8 „против“ и 9 „въздържали се“. В нея ще има 6 зам.-кметове и 16 дирекции, а най-много критики по новото разпределение имаше от страна на съветниците от ПП-ДБ, според които тази структура има много недостатъци.

Предложението бе представено от кмета Пенчо Милков, който обясни поотделно за всеки един ресор на зам.-кметовете.

Ще има зам.-кмет по международни програми и проекти, инвестиции и собственост, като в този ресор ще се концентрират усилията върху проектите.

Ще има зам.-кмет по опазване на околната среда и комунални дейности, а транспортът минава към новосъздадената длъжност зам.-кмет по социални дейности, здравеопазване и транспорт. В тази част бяха и голяма част от изказванията, според което транспортът трябва да бъде към комуналните дейности. Кметът обаче се аргументира, че и според държавата той има социална функция.

Обособяването на зам.-кмет по образование и култура и на зам.-кмет по младежки дейности и спорт също бе тема на обсъжданията. Зам.-кметът Енчо Енчев, който досега отговаряше за всички тези сфери, бе похвален от съветниците, че се е справял перфектно и няма нужда да се правят нови длъжности. Кметът обясни, че културата трябва да бъде изведена организационно и да се създаде Стратегия за развитието. Според него спортът също трябва да бъде отделен акцент. Ресорните комисии също подкрепиха разделянето.

Шестият зам.-кмет по устройство на територията допълва структурата заедно със секретаря на общината, който ще има вече много повече ангажименти с местните данъци и такси, бюджета и приходите. В тази посока също имаше становища, че е редно да има зам-кмет по финанси, тъй като става въпрос за икономически ресори.

Някои от съветниците заявиха, че е право на кмета да решава каква да бъде структурата му, за да може да работи успешно. Други пък поискаха да бъдат обявени имената на бъдещите заместници, за да решат как да гласуват. Предложението в крайна сметка бе прието, като единственото изменение е в наименованието на дирекцията за дигитализация и информационна сигурност, където чуждиците бяха заменени с български термини.

Кой каква позиция имаше по време на дебатите – вижте във видеото.

 

Exit mobile version