Премахват стари коли 3 месеца след срока на техническия преглед, обявиха цените

Община Русе ще премахва старите коли, които престояват на общински и държавни терени, три месеца след изтичане на валидността на техническия преглед на МПС-то. На следващата сесия ще бъде гласувана промяна в наредбата, след като Законът за управление на отпадъците вече гласи, че излязло от употреба МПС се води отпадък в случаите, когато:

а)  МПС с прекратена регистрация се намира върху имот – държавна или общинска собственост, за повече от три месеца от датата на прекратяване на регистрацията;

б) МПС, на което не е заверен знакът за технически преглед съгласно чл. 32д от Наредба № I-45 от 2000 г. или съгласно чл. 38 от Наредба № Н-32 от 2011 г. за повече от три месеца от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност, в случай че то се намира върху държавна или общинска собственост.

Така ръцете на новата фирма, която ще премахва излезлите от употреба автомобили в Русе, ще бъдат развързани за по-бързо отстраняване на старите коли от паркинги и улици. Това ще става две седмици след предизвестието, с което се предупреждава собственикът да махне колата си доброволно. Транспортирането до площадката за временно съхранение, осигурена от фирмата, ще струва 30 лв. на собственика на МПС-то. То може да престои там до 3 месеца, като през това време притежателят му може да си го прибере обратно. Цената за ден престой е 4 лв., което прави 120 лв. за месец, които собственикът плаща заедно с 30-те лв. за превоза. За престой от максималния срок от три месеца сумата е 390 лв. Ако дотогава колата не бъде потърсена, тя се предава за разкомплектоване. Площадките за временен престой са снабдени с денонощно видеонаблюдение, осветени са и имат ограда.

От общината очакват рязък скок на броя на превозните средства, които ще бъдат съхранявани на тези площадки заради съкращаването на сроковете. Оттам обясниха, че има и доста собственици, които сами са премахнали старите си коли, без да се стига до принудително преместване.

Exit mobile version