Президентът Румен Радев обяви имената в служебния кабинет

Президентът Румен Радев обяви имената в служебния кабинет

Президентът Румен Радев издаде указ за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи във функциите си от 12 май. Служебен премиер ще е Стефан Янев, досегашен секретар на държавния глава по сигурност и отбрана. Той е бил служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г.

Стефан Янев е роден на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област.

Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ.

Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за  старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили”, сочи още автобиографията му, цитирана от пресцентъра на държавния глава.

През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната.

Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

Гълъб Донев е назначен за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Той е бил на същия пост в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков, а до момента е секретар по социални политики и здравеопазване на президента.

Бойко Рашков – служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи

Атанас Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства, член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента

Асен Василев  – служебен министър на финансите, бил е министър е на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков.

Георги Панайотов – служебен министър на отбраната

Стойчо Кацаров – служебен министър на здравеопазването

Виолета Комитова -служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Николай Денков – служебен министър на образованието и науката, от 2014 до 2016 г. чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше образование и европейски структурни фондове, а през 2017 г. – служебен министър на образованието и науката.

Светлан Стоев – служебен министър на външните работи, в момента посланик на Република България в Кралство Дания

Янаки Стоилов – служебен министър на правосъдието

Велислав Минеков  – служебен министър на културата

Асен Личев – служебен министър на околната среда и водите

Христо Бозуков – служебен министър на земеделието, храните и горите. От януари 2018 г. е член на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България. Бил е министър на земеделието и храните в Служебно правителство на проф. Огнян Герджиков.

Георги Тодоров – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Кирил Петков – служебен министър на икономиката

Андрей Живков – служебен министър на енергетиката

Стела Балтова – служебен министър на туризма

Андрей Кузманов – служебен министър на младежта и спорта, президент е на Европейската конфедерация по модерен петобой

Exit mobile version