Президентът награждава акушерка от Русе, сбъднала мечтата си

Президентът Румен Радев ще връчи днес Почетния знак на държавния глава на изявени медици и здравни специалисти. Отличията са за професионализма и всеотдайността им в грижата за здравето на пациентите, а церемонията е по случай Деня на здравния работник.

Сред 15-те изявени български лекари и специалисти по здравни грижи, които ще бъдат наградени, е и старшата акушерка в УМБАЛ „Канев“-Русе Галя Добрикова. Тя е с 22-годишен опит в АГ-комплекса, активен участник в организацията на следдипломното обучение за акушерки. Галя Добрикова е номинирана за отличието от Алианса на българските акушерки.

За нея се знае, че да бъде акушерка е детската й мечта. Изключително е отдадена на работата си и на обучението на младите, които навлизат в професията.

„Акушерската професия е призвание и е много отговорна, защото трябва да се работи с любов. Ние сме с родилката от влизането и в отделени-ето  до  посрещането  й  с  букети  от  близките.  Между два паметни момента в живота на едно семейство има и боязън, и притеснения, и очаквания, и болка, и облекчение, и щастие. Много, много щастие! Не само за родилката и тези, които трепетно чакат да чуят, че всичко е наред, а и за нас, които се грижим всичко да е наред. Нашата  болница  е  университетска.  Тук  идват студентите от Катедра „Здравни грижи“ в Русенския университет. Един от първите уроци  – не лекция, защото те слушат лекции в аудиторията си – а урок, който им даваме след много практика  и  опит  е  този   –  АКУШЕРСКАТА ПРОФЕСИЯ  ТРЯБВА  ДА  СЕ  РАБОТИ  С  ЛЮБОВ! Казваме им, че трябва да се усмихват на бъдещите майки, да ги предразполагат, да спечелят доверието им. Може би това е причината, поради  която  погледът  на  акушерката  може безпогрешно да се разпознае в женска компания. Защото в нейните очи се натрупват много емоции: да посрещнеш новия живот, да видиш  първата уморена,  но щастлива  усмивка на майката и първите й сълзи след раждането, да срещнеш благодарния поглед на бащата… С това не се свиква – всеки път е различно и всеки път е хубаво. Точно по това ние се различаваме от медицинските сестри, защото при тях има много неприятни моменти в контакта им с болните,  а ние се грижим за здрави пациентки и техните бебета“, казва в интервю за изданието „Здравни грижи“ Галя Добрикова.

Exit mobile version