Предлагат проф.Николай Русчуклиев за почетен гражданин на Русе

Общинските съветници ще гласуват предложението на директора на Художествената галерия-Русе Елена Великова за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Русе“ на русенския художник Николай Константинов Николов-Русчуклиев.

Николай Николов – Русчуклиев е роден на 15 ноември 1932 г. в гр. Плевен. През 1961 г. завършва живопис в Националната Художествена Академия при проф. Ненко Балкански. Работил е като гимназиален учител по рисуване в Русе. Приема артистичния псевдоним от Русчук. Бил е уредник в Художествена галерия – Русе, професор по живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Представител на Русенската живописна школа и един от доайените на групата на Съюза на българските художници в града. Работи в областта на портрета, пейзажа и композицията.

На 15 ноември 2022 г. художникът навърши своят 90 годишен юбилей, който беше отбелязан със самостоятелна изложба. Животът и творчеството на Николай Николов – Русчуклиев са неразривно свързани с нашия град  чрез дългогодишната му творческа дейност и постиженията в областта на културния живот. Дарява на 400 свои произведение на културни институции и галерии в София, Велико Търново, Видин, Русе, Габрово и др. Носител е на Награда „Русе“ за изобразително изкуство.  Необходимо е да се отбележи, че рожденото име на известният художник е Никола Константинов Николов, но обществеността го разпознава като Никола Константинов Николов – Русчуклиев.

Удостояването на Николай Николов-Русчуклиев с престижното звание „Почетен гражданин на Русе“ ще е заслужена награда и признание за цялостния му принос към издигане престижа и утвърждаване авторитета на града като значим художествен център.

Предложението е било разгледано на заседание на Председателския съвет, където единодушно е било изразено положително становище.

Exit mobile version