Предлагат Илко Петров и арх.Цвети Русинов за почетни граждани на Русе

Две предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Русе“ ще се гледат на предстоящата сесия на Общинския съвет. Едното е за известния джазмузикант Илко Петров, а другото – за наскоро отишлия си виден архитект Цвети Русинов.

Предложението за Илко Петров – съратник на легендата Петър Петров-Парчето и барабанист на известния в миналото джаз оркестър „Русе“, е направено от председателя на „Русенска джаз колегия“ Даниел Джумалийски. През настоящата 2023 година Илко Петров ще отпразнува своя 80-годишен юбилей и е единственият жив участник от джаз оркестър „Русе“. Сред аргументите са посочени полагането на усилия за възстановяване старата слава на нашия град като столица на джаза в България, популяризирането на джаза сред младите хора и запазване паметта за известни русенски музиканти, прославили града ни и България на три континента.

Предложението за посмъртно удостояване със званието на арх.Цвети Русинов е на кмета Пенчо Милков и част от общинските съветници. Подробно са изброени различните дейности, с които арх.Русинов е оставил ярка диря в историята на Русе като професионалист и благотворител. Автор е на повече от 3 500 проекта. През 2001 г. той е един от основните инициатори за християнизацията на Пантеона на възрожденците. Освен по нови сгради, арх. Цвети Русинов и екипът му работят и върху реставрацията на различни емблематични за гр. Русе здания от миналото: къщата на фамилията Бениеш, къщата на братя Бъклови и други. Със съвместните усилия на Ректората на РУ „ Ангел Кънчев“ и на филантропа Игнат Канев арх. Русинов и екипът му проектират емблематичния „Канев център“.

 

Exit mobile version