Преди Никулден: Вървят проверки в Русенско, експерти съветват за рибата

От днес в Русенско започват засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден. Те се извършват от Областната дирекция по безопасност на храните с участието и на експерти от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Съветите, които те дават на потребителите при закупуването на прясна риба, е да следят дали върху повърхността на рибата има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. Традиционно най-търсени са шаранът, чиято цена е около 8.50 лв. за кг, и амурът.

Проверките ще се извършват и на места за производство на риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, а също и пазари. Ще се следи за наличието на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиранe, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще обръщат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци. При съмнения за нередности или за безопасността на храната гражданите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.

Exit mobile version