Превозвачите протестираха на Дунав мост, но без да блокират движението /ВИДЕО/

Протест на превозвачите срещу новата тол система се състоя днес в района на граничния пункт Дунав мост при Русе. Собственици и шофьори на камиони излязоха с плакати, но без камиони – те не искаха да блокират трафика в най-натоварените часове. За да са толерантни към останалите водачи, предпочетоха да обикалят около граничния пункт пеша.

Превозвачите настояват за три месеца отсрочка на тол системата и за по-ниски цени на таксите, които са десет пъти по-високи в сравнение с цената на годишната винетка.

„Годишната винетка е 1300 лв. , а сметнато пробег на км, ще бъде 10 000 лв. поне на годишна база, което е десетократно увеличение на сумите. И всъщност това нещо директно ще рефлектира върху крайния потребител, тъй като вдигайки цената на транспорта, естествено всички стоки ще вдигнат своята цена“, казва Мариета Иванова, собственик на няколко камиона.

От бранша не са против да плащат такси, но искат ясни правила и хубави пътища.

„В Европа всичко е измислено, а ние почнахме да измисляме някакви нови варианти, нови схеми. Хиляди фирми ,навързани след пускането на тази тол система. А в Европа, на първата бензиностанция си купуваш машинка, която е за държавата, зареждаш си пари, караш. Не зареждаш, тол полицията те спира, глобява те“, казва Станимир, който е шофьор на камион.

Липсата на алтернативна пътна мрежа също предизвиква недоволство. „Във всички европейски държави магистралите, които са под конец, си заслужава да платиш тая такса. За България имаме ли такова качество на пътната инфраструктура“, пита Мариета Иванова.

Превозвачите заявиха, че ще продължат с протестите си, докато не постигнат по-добри условия за работа.

Exit mobile version