Превозвачите излизат на протест в Русе и още пет града заради цените

Превозвачите подготвят ефективни протестни действия на 27 април. Те ще обхванат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград и Русе.

Исканията са на първо място за премахване за 6-месечен период на биокомпонента, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10-15 ст. на литър за всеки български гражданин. От бранша настояват за намаление на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца, което ще доведе до намаление на цените с около 0,33 лева на литър. Поради мерките, наложени срещу Русия, суровият петрол от сорта “Урал“ се търгува с 35 долара за барел по-евтино спрямо сорта “Брент”, но това по никакъв начин не поевтинява цената му в България

Автобусни превозвачи алармират, че градските и междуселищни автобусни превози се извършват основно с автобуси на алтернативно гориво-метан, а цената на този вид гориво е увеличена с около 200% спрямо цените от 2019 г. Според тях се налага спешна промяна в нормативната база, с която да се разшири обхватът на субсидираните междуселищни превози.

От бранша не подкрепят и предложението всички второстепенните пътища да бъдат таксувани, тъй като подобно нещо не съществува в нито една европейска държава.

Организатори са Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ), Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), Българското обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Конфедерацията на автобусните превозвачи, Камарата на автобусните превозвачи, Камарата на автомобилните превозвачи в България и Съюз на международните превозвачи.

 

Exit mobile version