Превенцията на домашното насилие и дейността в Русе обсъдиха министър Зарков и областният управител

Превенцията на домашното насилие и грижата за пострадалите от него бяха обсъдени на среща между областния управител на Русе Анатоли Станев и министъра на правосъдието Крум Зарков. По време на разговорите Станев запозна Зарков, евродепутата Петър Витанов и директора на българското бюро на Фондация „Фридрих Еберт“ Жак Папаро с дейността на консултативния център за безплатна помощ на жени от уязвими групи, претърпели насилие в областта. Той функционира от ноември миналата година и обхваща всички населени места от региона, като бенефициент по проекта е Сдружение „Център „Динамика“ – Русе в партньорство с Клуб „Отворено общество“ – Русе и Областната администрация в крайдунавския град.

Благодарение на предоставяните услуги близо 60 лица от Русенско са консултирани по проблеми, свързани с домашното насилие. Това са както потърпевши от домашно насилие, така и хора, потърсили консултации за свои близки и приятели. От началото на годината досега в Кризисния център са били настанени две майки с децата си, за които са предприети съдебни действия по Закона за защита от домашно насилие и впоследствие са издадени заповеди за защита. С настанените работят психолози и социални работници от социалната услуга Кризисен център към Сдружение „Център „Динамика“.

При случай на проблем жертвите на домашно насилие трябва да се обадят на телефон 112 и да потърсят помощ от институциите. Всеки, който се чувства застрашен или е бил потърпевш от подобен вид тормоз, може да намери подкрепа на телефон 0879 453503 или в офиса на „Център Динамика“ на ул. „Панайот Хитов“ 9 в Русе.

Exit mobile version