Празникът на плодородието в Чилнов изкуши с традиционни български ястия

Стотици жители и гости на Русенско събра Третият празник на плодородието, който се проведе вчера в село Чилнов, община Две могили. Той се организира от Народно читалище „Светлина 1927“, което отбеляза и 95 години от основаването си.

Най-атрактивната част бе кулинарният фестивал, където гостите опитаха различни ястия, приготвени по традиционни български рецепти. На всички бе раздадена и градинарска чорба, която бе приготвена на място от готвача Камен Сапунджиев. Имаше щандове с множество екологично чисти плодове и зеленчуци, както и дегустации на плодови сокове и вино от Две могили.

Проведоха се и конкурси –  за най-хубав обреден хляб и за най-красиво аранжирана маса. Първото място за най-хубав обреден хляб спечели Йоана Николаева от Две могили, втори станаха представителите на Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1914“ в село Баниска, а трета – Цветанка Тодорова от село Просена. В другия конкурс победител е читалището в Баниска, следвани от „Гюнеш – 2012“ от Русе и Народно читалище „Отец Паисий – 1912“ в село Острица.

Жителите на селото, състоящо се от около 400 души, отпразнуваха и 95 години от създаването на читалището. Библиотеката му разполага с около 7000 тома книги, като всяка година участва в проекти за обновяване на фонда си. Най-възрастният читател е на 83 години, а най-младият – петгодишно момиченце. През 2021-а културното средище бе избрано за Библиотека на годината в област Русе. Читалището участва и в редица други културни мероприятия в цялата страна. Съставена е група за изворен фолклор „Чилновски баби“, която включва 22 жени от селото, както и Лазарска група от осем момичета. Има и разнообразни школи по шах, пиано и занимателни игри.

Водещ на събитието и основен организатор бе секретарят на читалището Галя Додева с подкрепата на Община Две могили.

 

 

 

Exit mobile version