Правителството: Индустриален парк ЛВЗ-Русе е със стратегическо значение за България

Индустриален парк ЛВЗ, част от русенската „Булмаркет Груп“, стана част от Списъка на ключови индустриални паркове със стратегическо значение за балансираното териториално развитие на страната, който бе одобрен днес от правителството. Списъкът бе предложен от Министерството на икономиката и индустрията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В него са включени 7 от регистрираните 12 индустриални парка, като два от тях са в Северозападния регион за планиране и по един във всеки от останалите региони за планиране. Индустриален парк София-Божурище, Индустриален парк-Бургас, Индустриален парк Плевен – Телиш, Индустриален парк Видин, Индустриален парк ЛВЗ (Русе), Индустриален парк Шумен, Индустриален парк Карлово.

„Съвременната индустриалната политика има за цел да хармонизира и насочи хоризонталните политики и междусекторни подходи, които променят бизнес средата, насърчават предприятията да използват енергийно ефективни и екологосъобразни технологии и иновации. Един от ключовите елементи за развитие на предприемаческата и бизнес среда е териториалното планиране. Обособяването на територии с цел привличане и реализация на индустриални инвестиционни намерения е предмет на приетия през 2021 г. Закон за индустриалните паркове (ЗИП). В изпълнение на него е изготвен анализ за определяне на ключови индустриални паркове със стратегическо значение за балансираното териториално развитие на България въз основа, на който е предложен Списък на ключови индустриални паркове със стратегическо значение за балансираното териториално развитие на страната“, заявиха от пресцентъра на кабинета.

Exit mobile version