ПП-ДБ: Настояваме Община Русе да има план за действие за проектите /ВИДЕО+СПИСЪК/

Има много силна конкуренция между общините за проектите, които се финансират по капиталовата програма в държавния бюджет, и в края на годината ще има успешни и не толкова успешни, коментира днес в Русе народният представител от ПП-ДБ Мартин Димитров. Заедно с общински съветници от коалицията и другия депутат от ПП-ДБ от Русе Иван Белчев те споделиха вижданията си относно участието на Община Русе с проектни предложения.

Според Мартин Димитров е много важно за Русе общината да има план за действие, какъвто по думите в момента не е направен от кмета Пенчо Милков. Този план е важен, тъй като през годината ще има възможност да включване, изключване или промяна на проекти. „Затова настояваме Русе в плана си да има три междинни отчета. В края на годината ще се класират най-успешните общини и според това ще получат пари за следващата година. Сега има сериозно насочване на средства към Северна България и няма да има възможност за оправдания, че държавата не дава пари“, каза Мартин Димитров. Той каза още, че има общини, които вече сключват договори, и не бива Русе да изостава.

Общинските съветници от ПП-ДБ са имали среща с кмета Пенчо Милков, на която са му дали списък с техни предложения за проекти, каза председателят на групата Рена Стефанова. Сред тях като важни са били отбелязани канализацията на Мартен и ремонтът на пътя Русе-Николово, но от целия списък са включени три предложения без тези двете. „Не е ясен критерият как са подбрани проектите от общинската администрация, кой на какъв етап на проектна готовност. Ще поставим този въпрос в Общинския съвет и ще поискаме от кмета да направи обществено обсъждане за включването на проекти“, каза още Рена Стефанова.

Депутатът Иван Белчев заяви, че ще следят изкъсо как се реализират проектите в Русе, защото трябва да има качество и контрол по време на изпълнението им.

Според ПП-ДБ именно това е правилният начин за избор на проекти – обществено обсъждане, последвано от класиране, което да определи кои предложения да кандидатстват.

Ето и кои са проектите на Община Русе:

Exit mobile version