По сигнал на русенци: Докога ще се возим на старите тролеи? /ВИДЕО/

Русенци подадоха сигнал до Русе Медиа с въпроса докога старите тролейбуси ще са в движение и кога на тяхно място ще се пуснат пристигналите в града новозакупените електробуси и тролеи. Причина за недоволството им е, че част от докараните превозни средства се съхраняват на площадка на територията на Пристанищния комплекс. Водачи на тролейбуси също искат вече да карат новите машини, а не разбитите тролеи, които в момента са в движение.

Потърсихме отговор на част от тези въпроси от изпълнителния директор на „Общински транспорт Русе“ Александър Георгиев чрез съдействието на Община Русе.

Действително девет от тролейбусите, внесени в края на септември 2021 г. от Швейцария, се съхраняват в Пристанищния комплекс. Причината е, че в депото на бул.“Трети март“ няма достатъчно място, за да бъдат прибрани всички превозни средства. Закупени са общо 17 употребявани тролейбуса, от които 8 вече са в депото и част се движат по улиците на Русе. „Ще ги изтеглим всички в следващите месеци и ще ги пуснем в експлоатация с влизане в сила на новата транспортна схема. До  няколко месеца електробусите, които получихме по ОП „Опазване на околната среда“ ще бъдат на новата си стоянка, ще освободим място и ще докараме тролейбусите си в депото“, обясни Александър Георгиев.

Според един от сигналите до Русе Медиа някои от тролеите, които стоят на пристанището, са станали обект на посегателство. Проверка на място показа, че действително на места има дефекти по външните части, но по-скоро се касае за т.нар.транспортни дефекти, които ще бъдат отстранени. Самите тролеите, макар и втора ръка, са в много добро техническо състояние и имат още 5-7 години експлоатационна служба. В момента от същата марка в парка на дружеството има 13 стари тролейбуса, от които всеки един е навъртял по около 1 млн. км и може да се ползва още поне 3 години. Тъй като превозните средства не достигат за новата транспортна схема, старите тролеи ще се използват докрай.

По-оптимистично изглеждат нещата за електробусите. По проект трябваше да бъдат закупени 20 превозни средства, които вече са доставени заедно с 20 бавни зарядни станции. „В момента се инсталира първата бърза зарядна станция, а следващите месец-месец и половина ще бъдат доставени още три бързо зарядни станции. Към момента ежедневно пускаме в експлоатация между 6 и 10 електробуса, които да се движат по улиците на Русе, тъй като не ни достигат мощности в настоящето депо, за да ги зареждаме всичките. Предстои на тяхната нова стоянка да бъде изграден нов, по-мощен трафопост, където спокойно да си зареждаме електробусите“, каза изп.директор на „Общински транспорт Русе“ .

Сред новостите, които ще се въведат от следващата седмица, е пускането в действие на информационна система в превозните средства. Това са дисплеи, които ще дават информация за маршрута. Тъй като новите транспортни средства идват от Западна Европа, информацията е можело да се изписва само на латиница. Русенска фирма е разработила визуализация на надписите на кирилица и дисплеите вече ще работят нормално.

Exit mobile version