Посланичката на Нидерландия кръщава новия кораб на ИАППД в Русе

Посланичката на Нидерландия у нас Беа тен Тъшър ще стане кръстница на новия кораб на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД). Тържествената церемония по именуване на новопостроеното плавателно средство за драгиране ще се състои на 3 юни от 11 ч на понтон „Дунав турс“ в Русе.

Драгата „Янтра“ е доставена в рамките на проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Специализираното средство за драгаж е построено от нидерланската фирма „Дамен шипиярд Горинхем“ и е едно от най-модерните в България.

„Янтра“ е част от състав, който ще включва още понтон, шалан и маневрен кораб, които в момента са в процес на изработка в корабостроителница в Гюргево. Така от следващата година, ИАППД ще може да изпълнява със собствени сили и средства корекциите на речното дъно в критичните участъци на Дунав, с които да гарантира нормалното корабоплаване в българския участък на  реката.

Exit mobile version