Посланик на DiscoverEU от Русе: Да пътуваш безплатно из Европа, за да я опознаеш

Николай Димитров /крайният вдясно/ заедно с участниците във форума

Пианистът от Русе Николай Димитров представи България на форума „DiscoverEU и културата“, който се проведе в Брюксел по инициатива на Европейската комисия. Събитието бе посветено на Европейската година на младежта 2022, а 20-годишният студент в Консерватория „Принц Клаус“ в Грьонинген, Нидерландия, бе избран да участва като един от посланиците на DiscoverEU – част от програма на Европейския съюз, чрез която млади европейци опознават Европа от собствен опит чрез безплатно пътешествие. На форума в Брюксел младите хора обмениха идеи, с които да се подобри културният опит като част от пътуването.

Ето какво разказа Николай Димитров специално за Русе Медиа:

Европейската комисия е решила 2022 г. да бъде годината на младите хора, тъй като заради пандемията през последните две години хората не можеха да пътуват свободно. Затова с Европейската година на младежта се слага символично едно ново начало на опознаването на Европа.

През 2021 DiscoverEU се присъединява към семейството на „Еразъм+“, като през октомври 2021 г. е имало 330 000 кандидатури на млади хора за безплатно пътуване за 7 дни в рамките на 1 месец из цяла Европа. 70 000 души са спечелили безплатни билети за влак.

-44 % от пътуващите младежи тъкмо са завършили училище, 41 %  следват или са завършили ВУЗ, 6,6 % са си взели празна година от обучението и само1,3 % работят.

-30 % предпочитат да пътуват сами, 44,3 % пътуват с приятел, а 25,4 от пътешествениците пътуват в група.

-Най-предпочитаните дестинации са: Германия – 44,8 %, Франция – 36,4 %, Австрия -36,2%, Нидерландия – 29,6%. Интерес към България проявяват едва 2,5%.

След опита им в DiscoverEU пътуванията на младите хора с влак са се увеличили с 90%. Програмата има голямо влияние върху зелената енергия , върху екологичното пътуване, върху запазването на околната среда. Младите преоткриват колко е страхотно да пътуваш с влак и решават, че ще пазят околната среда и ще ползват само железниците.

За други пък DiscoverEU  се оказва повод за творческо вдъхновение. Например пианистът Томас от Нидерландия е написал и издал албум с музика, провокиран от пътешествието си с влак и преживените приключения.

Програмата за пътувания на младите европейци DiscoverEU превръща културата и културното наследство в своя основна цел. Идеята е не просто да пътуваме и да опознаваме Европа, а да размишляваме повече върху културата на Стария континент и да я опознаваме по-добре. Конкурс за снимки ще провокира младите пътешественици, а от 25 май стартира и онлайн културен маршрут на сайта на DiscoverEU. Избираш по филтри къде ще ходиш и ти показва различни културни забележителности по местата, където искаш да отидеш, съветва те къде и как да минеш, какво да видиш.

От 2021 г. е въведена карта за отстъпки за спане, храна, музеи за младежите, които пътуват чрез DiscoverEU. Създаден е и „Дневник на пътешественика“, който е за 31 дни. Той е красиво илюстриран, има и задачи – петте нови думи, които си научил на дадения език в съответната страна, да нарисуваш нещо, което те е впечатлило в някой музей, да опишеш впечатленията си за дадения ден. Има интересни цитати, съвети за всеки ден, какво можеш да видиш в дадена страна, както и карта.

Форумът в Брюксел събра идеи и мнения на младите хора, свързани с пътуванията в Европа и културните преживявания.

Чрез работа на групи с модератори се обсъдиха няколко теми – как си представяме , че изглежда и се усеща опознаването на културата, когато си на 18 г. и пътуваш в Европа. Второ, какви са мотивациите, които ще вдъхновят младите хора да се занимават повече с културни дейности. Изводите бяха:

-Опознаването на културата е вълнувашо, но и притесняващо до известна степен, тъй като искаш да видиш много неща и не знаеш дали ще успееш. Чувстваш, че само веднъж имаш този шанс, но и че това е страхотна възможност. Когато си на такава възраст, невинаги можеш да оцениш пътуването и това, което виждаш. Трябва ти повече време, опит и отново да посетиш забележителностите, за да можеш да ги възприемеш и осъзнаеш.

-Трябва да се направи културата по-достъпна, трябва да има по-добра насока как да слушаш на концерт, какво да видиш в един музей, как да гледаш, да се приобщят младите, да има някой да ги насочи, да им го обясни, да го направи разбираемо. Насърчително е, ако има повече отстъпки.

В другата сесия се дискутираше какво можем да направим, за да подкрепим и добавим качество в културните преживявания и приключения на младите хора. Второ, как бихме могли да направим културното измерение по-видимо. Изводите бяха:

-Да има повече отстъпки и безплатни билети, както и да се създаде отделно приложение DiscoverEU, в което да се вкарат всички идеи.

-Да има повече регионална реклама по места – общините, училищата да запознават младите с DiscoverEU, да се правят кампании.

-Да се използват и новите социални медии като TikTok за популяризиране, тъй като младите са предимно в TikTok. Популярни тиктокъри и ютюбъри да рекламират DiscoverEU, тъй като всички те създават съдържание, което се гледа от младите хора.

Българската идея за популяризиране на културните обекти, дадена на форума от Николай Димитров, ще влезе в дневния ред за евентуално включване в проекта за развитие на програмата. По примера на инициативата „Опознай България – 100 национални туристически обекта“, където за всяка посетена забележителност се слага печат в специална книжка, ще бъде направен паспорт с европейски културни обекти. Той ще се попълва с печати, които ще носят точки и награди за пътешествениците.

Exit mobile version