„Порт Булмаркет“ се радва на нов понтон и своеобразен рекорд на товари

С нов понтон и своеобразен рекорд на товари през януари 2020 г. се похвали „Порт Булмаркет“  – най-голямото частно пристанище за обществен транспорт на река Дунав в българския участък. За последния месец през него са преминали 55 450 тона товари. Това е второто по обем постижение на русенското пристанище след 2018 г., когато за един месец са били обработени 73 091 тона.

„Не е без значение и фактът, че за януари 2020 година, като се изключи ниското ниво на река Дунав, природата позволи да се работи на добри обороти“, обяснява директорът на порта Валерий Петров.

Възможностите на пристанището за многофункционално обслужване на пристигащи и отплаващи кораби ще се подобрят много с новия понтон, който вече пристигна на реката. Той ще обработва  и плавателни съдове за светли горива, растителни масла, биодизел и  фракции за горива. Чрез него корабите, които акостират,  ще се снабдяват с вода и електричество и ще се прави цялостно корабно бункероване. Съоръжението ще бъде позиционирано като понтон, а впоследствие като многофункционално плаващо съоръжение.

„Имаме намерение чрез нов проект да осигурим екологична устойчивост на предлаганите услуги от пристанище „Порт Булмаркет“ с въвеждане на екологосъобразно управление на отпадъците от корабоплавателна дейност и остатъци от корабни товари“, казва още Валерий Петров. Така предприятието следва политиката на всички дъщерни фирми от компанията „Булмаркет ДМ“ –  опазването на околната среда да е сред основните приоритети.

„С реализацията на иновативните решения, които тепърва предстоят да бъдат внедрени, става наложително и разширяването на порта с изграждането на основна пристанищна инфраструктура, нови кейови места, складови площи и довеждащи трасета“, разказва Валерий Петров. Към момента в порта има  13 774 кв.м. закрити складови площи за приемане, съхранение и експедиция на зърнени маслодайни култури, шротове и генерални товари. А откритата складова площ е 12 250 кв.м. за приемане, съхранение и експедиция на генерални товари и директна обработка на насипни товари.

Само за 2019 г. обработените товари през кей са в размер на 546 287 тона. Почти поравно са насипните и нефтоналивните товари, малко по-малко са генералните товари.  Обработените товари за 2019 г. през склад са общо 188 339 тона.

„Порт Булмаркет“ обхваща 825 метра по бреговата линия, като има седем корабни места в четири различни терминала. В най-източната част  е изграден терминал за опасни товари: пропан-бутан, суров нефт, нефтопродукти /дизел, газьол, масла/. Терминалът разполага с плаваща претоварна установка с помпено-компресорна станция за извършване на претоварните дейности. Предвидени са всички възможности за реципрочно претоварване кораб – бряг и обратно. Обработката на нефт и нефтопродукти и други наливни товари се извършва с две помпи, всяка от които с дебит по 100 м3/ час, разположени на претоварната установка. Двата терминала разполагат с развита противопожарна инфраструктура, захранвана от два независими водоизточника, което гарантира бързото справяне с всяка извънредна ситуация.

Exit mobile version