Пороят в Цар Калоян върна спомена от наводнението през 2007-а /ВИДЕО/

Пороят нанесе огромни щети и в Разградско. Жителите на Цар Калоян отново са преживели ужаса от катастрофалното наводнение през 2007 г., което почти унищожи града и взе осем жертви.

Дъждът е завалял вчера след 17 часа и за 30 минути е предизвикал истинско бедствие. Севинч Писанцъл и семейството й, както и много нейни съседи, са прекарали нощта на улицата.

„Цяла нощ не сме спали, цяла нощ. До 4 и половина бяхме тук, стоим, виж на какво заприлича тук дигата. Значи още една вода и къщата ми ще се събори“, казва жената.

Най-големи са щетите в района на канала. Хората се оплакват, че от години не се чисти. Водосборът се е излял в канала, но растителността и малкото свободно пространство под моста са се превърнали в бент и водата се е върнала обратно.

„Реката не е изчистена, коритото не е изчистено, нищо не е изчистено и изведнъж преля. Ей виж, боклуци дойдоха, всичко, тинята, то се вижда“, казва Насуф Писанцъл. Същото разказва и Александър Александров, който днес разчистваше щетите от тинята.

Водата е отнесла автомобили, машини и покъщнина в дерето. Днес се е наложило специализирана техника, кран и пожарни са ги вадили на повърхността. Къщите пък са затънали в кал.

„Мазата е малко под нивото на терена и е сигурно над 1 метър водата вътре и калта е до коляно тинята“, показва Ради Картов. В мазата му всичко е унищожено.

Колкото до институциите, сутринта общината е пратила един трактор, който да почисти малко калта. Основните усилия обаче полагат самите жители на Цар Калоян.

Очаква се от общината да направят оглед на щетите в понеделник.

Exit mobile version