Порой унищожи градини и продукция в село Басарбово

Порой наводни снощи русенското село Басарбово. Само за половин час снощи стихията е успяла да унищожила градини и селскостопанска продукция. Макар водата да е стигнала до част от къщите, няма сериозно пострадали.

Силният дъжд е превърнал за минути градините в кални езера. Оранжериите също са залети, а зеленчуците са напълно унищожени. Стопаните са отчаяни от гледката, тъй като трудът им е безвъзвратно изгубен.

„Тук всичко беше пълно с вода и заля градините, оранжерии, работилницата беше пълна с кал. Когато прелее, всичко в градините се унищожава на почти 100% -домати, чушки, абсолютно всичко… Кал, горе-долу 15-20 сантиметра кал, която ще изчакаме да засъхне малко и ще започнем да ринем, за да изчистим“, казва Божидар Братоев.

Жечка Димитрова показва пораженията в градината си, където всичко плува във вода и кал. „Ей тука 3-4 къщи, какви пипери, какво чудо, какви домати, ама сега всичко ще умре, ще се задуши в тинята. Имаме помещения за животни и там е пълно, зайци имаше. Кучетата бързаме да приберем, за да не се издавят“, казва жената.

 

Хората се тревожат най-вече заради отводнителния канал на селото. Тъй като дебитът му е малък, а се събира много вода при порой, наводнението може да се повтори.

„Мъчихме се, правихме дига със собствени средства, колкото можахме направихме , ама явно не е достатъчна. Каналът е чист, но явно водосборът е много голям. Може би 10-ина километра деретата се събират в едно и тук става два пъти колкото реката. Проблемът е, че не може да се отводнява бързо. Иде просто за секунди  и трябва за секунди да се оттече, пък не може“, споделя Божидар Братоев. Местните жители казват, че този проблем не е от днес и искат да се вземат мерки. „Тази година първият път не можа тъй да прелее, но вторият път сега се случи, и до края на годината, до есента колко пъти още ще бъде, не се знае“, коментират хората.

От кметството многократно са подавали сигнали, че селото е застрашено от наводнения, но до момента няма отпуснати средства за разширяване на канала.

Exit mobile version