Пореден случай:Двойка щъркели си направиха гнездо на багер в сметището /ВИДЕО/

Двойка от защитения вид бял щъркел (Ciconia ciconia) е избрала необичайно място да отгледа поколение тази година в Русе. През пролетта те  бързо изградили „нов дом“ върху стрелата на строителна техника (багер), собственост на фирма „Берус“ ООД, която е оператор на Регионално депо – Русе.

Това не е първи случай – преди година три щъркела отказаха да отлетят към по-топли страни, а предпочетоха да останат в района на сметището в Русе, без да се притесняват от хора и техника.  /виж във видеото/

Най-вероятната причина птиците да останат тук миналата година бе сравнително топлото време през зимата, както и източникът на храна на сметището. Предполага се, че сега става въпрос за подобна ситуация, като новосформиралата се двойка е използвала удобно за нея място, в близост до депото.

Сигналът е подаден от управителя на фирмата, който е заявил желание да използва техниката. Експерти по биологично разнообразие на екоинспекцията извършиха вчера проверка на място, като установиха две млади птици в гнездото, които все още не могат да летят.

Законът за биологичното разнообразие категорично забранява обезпокояването на защитени видове птици, както и преместване на гнездо им, особено през размножителния период. На управителя на фирмата са дадени предписания да не се правят опити за преместване на гнездото до отлитане на младите екземпляри. Необходимо е операторът да подаде заявление до министерството на околната среда и водите за преместване на гнездото, за което се издава специално разрешително с указания.

 

 

Exit mobile version