Полицията залови мъж от Две могили, участвал в телефонна измама

Полицията залови мъж от Две могили, участвал в опит за обир на възрастна жена чрез телефонна измама. След постъпил сигнал, служители от районното управление в Две могили са предприели незабавни действия по изясняване на случая.

Те установили, че по – рано същия ден 74-годишна жена е станала жертва на телефонна измама. Жената получила няколко обаждания на стационарния си телефон от мъж, който й се представил за полицейски служител и поискал от нея да съдейства за залавянето на телефонни измамници. За целта й били дадени указания да приеме обаждане от престъпниците, след което да подготви всички налични срества и ценности, с които разполага, да ги сложи в чанта и да я остави на улицата, пред дома си.

Жената изпълнила разпорежданията на мнимия служител – поставила сумата от 3200 лв. и златни накити за около 1000 лв. в несесер от плат и го изнесла пред дома си, оставяйки го до ствола на дърво.

В резултат на предприетите бързи действия от страна на полицаите от РУ – Две могили и техни колеги от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ от областната дирекция на МВР в Русе, в хода на съвместна операция те успели да установят и заловят мъжа, който взел оставения от възрастната жена несесер с пари и злато.

Той бил 59-годишен местен жител, който обяснил, че не знаел какво е съдържанието на несесера и също като жената, изпълнявал нареждания по телефона и чакал указания къде да занесе пратката. В крайна сметка всички пари и ценности били върнати на 74-годишната.

Случаят е документиран от разследващите, като е образувано досъдебно производство и се разследва с оглед престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.

ОДМВР-Русе напомня,че жертви на телефонни измами стават предимно хора от третата възраст. Затова е отизключителна важност да им се припомня и обяснява съществуващата опасност да станат жертва на подобен род престъпления, да бъдат предупредени в никакъв случай да не се доверяват на непознати и да не им предоставят пари и ценности. Нека преди да предприемат каквото и да било, първо да се посъветват с близките си или да потърсят съдействие от полицията.

Сценариите на измамниците могат да бъдат различни, но общото между тях е искането на пари и ценности. Апелът към гражданите е в никакъв случай да не се доверяват на хора, които не познават, независимо какво им казват и за какви се представят.

Припомняме, че не съществува практика полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с полицията в съответното РУ.

Exit mobile version