Полицията е проверила близо 11 000 карантинирани в Русенско

Близо 11 000 души – установени болни и карантинирани контактни лица, са били обект на проверки от служителите на полицията от началото на пандемията, отчетоха от ОД на МВР-Русе.
Заради въведените мерки в цялата област се извършвани постоянни полицейски проверки за контрол по спазването. На нарушителите са издавани устни разпореждания, съставяни са предупредителни протоколи, а при явни нарушения са съставяни актове.

„В ОДМВР-Русе също се отработваха и сигнали, подадени от граждани, за нарушения на мерките – в големите търговски обекти, в обществени сгради, в градския транспорт и т.н. Всяка информация са проверяваше, а при установяване на нарушения са предприемаха съответните действия по компетентност.

При констатирани нарушения на тези режими в подразделенията на областната дирекция са образувани преписки и досъдебни производства, докладвани по компетентност в Районна прокуратура – Русе“, обясниха още от полицията.

До края на 2020 година досъдебните производства, образувани и водени за престъпления по чл. 355 от НК и такива за престъпления, свързани с въведеното извънредно положение на територията на Република България по повод епидемичната ситуация от остър респираторен синдром „Коронавирус 2019-nCoV“, са 82 броя. Водените производства са основно за нарушаване на противоепидемичните мерки, свързани с неоснователно преминаване през създадените КПП, както и заради нарушаване на режимите на карантина.

Успоредно с това, до сега от ОДМВР – Русе са издадени и над 400 наказателни постановления за констатирани нарушения, свързани с епидемиологичната обстановка и въведените забрани и ограничения.
„Не малко усилия бяха положени от ОДМВР-Русе във връзка с подобряване административното обслужване на гражданите в условията на пандемията. Ограниченията и въведените специфични мерки наложиха реорганизация на тези процеси, но това не повлия на качеството на предоставяните услуги. По отношение на дейностите свързани с издаване на лични документи ОДМВР- Русе бе първата дирекция, въвела улеснението да се ангажира час за посещение на звеното БДС чрез предварително записване по телефон“, казаха от полицията.

Независимо от натоварването в структурите на ОДМВР – Русе, през последните 6 месеца областната дирекция бележи значителен ръст по отношение на показателя „състояние на престъпност и разкриваемост“ и заема водещо място по този показател, сред останалите областни дирекции в националната статистика. Освен това Русенска област се характеризира с едно от най-ниските нива на престъпност в страната.

Като цяло през изминалата 2020 година дейността на ОДМВР – Русе, в своята специфика, отбеляза редица положителни тенденции:

Exit mobile version