Полицията в Русе: Разпространението на дрога се доказва по-трудно от притежанието

72 досъдебни производства за разпространение на наркотични вещества са образувани през 2022-а в Русенско, сочат данните на Областната дирекция на МВР. Те бяха представени на регионална среща, организирана от областния управител Анатоли Станев с представители на общините и полицията по места, съобщиха от областната администрация. Срещата бе част от инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”.

От МВР посочиха, че дейността им е в пълен синхрон с Окръжната прокуратура, но доказването на разпространение на наркотици е по-трудно за документиране, отколкото задържането на лице, което държи в себе си дрога. Причината е, че трябва да се съберат достатъчно доказателства, които да са годни пред съда. „Правим всичко по силите си, за да ограничим разпространението на дрога в областта. Работим и с гражданите, сред тях има много съвестни хора, които ни помагат. Въпреки това има и немалко случаи, при които информация не се подава, най-вероятно поради страх“, споделиха от полицията.

Зам.-кметът на Община Бяла Евгени Димов предложи от полицейските управления да провеждат беседи с ученици в училищата. По време на срещите полицаите ще обясняват на децата и тийнейджърите за вредите от дрогата. Освен това те ще могат да реагират и по-бързо и адекватно, ако забележат нещо притеснително. Кметът на Бяла Димитър Славов и бизнесменът Драгомир Дамянов в Две могили са затворили нощните заведения в двата града, тъй като са се превърнали в места, в които е публична тайна, че се продава и употребяват наркотици.

Exit mobile version