Полицията в Русе обяви резултатите от спецоперацията, има и задържани

На 20 септември на територията на ОДМВР – Русе се проведе специализираната полицейска операция за  противодействие на престъпността. Полицията излезе с информация за резултатите и по-интересните случаи.

Обобщени резултати

Проверени са 993 лица, 682 моторни превозни средства, съставени са 55 акта и 135 фиша по ЗДвП. На територията на различни населени места в Русенско са извършени проверки  на 31 търговски обекта/магазини, 23 пункта за търговия с отпадъци от черни и цветни метали, 13 заложни къщи, 14 автокъщи, сервизи и депа за МПС, 17 питейни и увеселителни заведения.

Екипите са установили данни за общо 29 престъпления, по които са образувани 12 досъдебни производства и 17 преписки. Задържани са трима по ЗМВР, издирени са 6 лица. Съставени са 11 протокола по чл. 64 и 65 от ЗМВР.

Представителите на горските стопанства са издали 27 акта и констативни протоколи.

По-характерни случаи:

Извършител на грабеж е установен от служители на Първо РУ. Това е 26-годишен мъж от Русе, познат на правораздавателните органи. Той е бил уличен във връзка със сигнал за извършен грабеж от жена, в гр. Русе на бул. България, в района на автобусна спирка, около 23.00 часа 31 август т.г. Предмет на посегателството е била дамската чанта на потърпевшата, съдържаща портмоне с лични документи, сума от 250 лв и мобилен телефон. 26-годишният е предал инкриминираните вещи на полицейските служители. По случая се води преписка, с оглед данни за престъпление по чл. 198 ал.1 от НК.

Служители на Първо РУ, в хода на провежданата операция, са разкрили извършителите и на още няколко престъпления. 25-годишен мъж е заловен, във връзка с образувана преписка по сигнал за кражба на голяма сума пари от лек автомобил.  Деянието е извършено, след проникване в кола с марката „Сеат“, която е била паркирана на паркинг на бул. Гоце Делчев в Русе, като е отнета сумата от 1400 лв. Други двама мъже на 34 и 35 години са установени от криминалистите на Първо РУ, като автори на кражба от района на Централната жп гара в Русе, извършена тази неделя. Предмет на кражбата им е станал пътнически куфар, заедно с всички вещи в него, собственост на мъж от Русе.

Установена е още и 41-годишна жена, която към момента е уличена като извършителка на няколко кражби, извършени през този месец, в търговски обекти в Русе – кражба на стек цигари за 60 лв в обект на бул. Христо Ботев,  поредица кражби на различни по вид и брой цигари в обекти на ул. Бабуна планина, на бул. Гоце Делчев и на бул. Даме Груев, за които предстои да бъде установена точната стойност на нанесената щета

Вчера, около 12:10 часа в гр. Глоджево, при провеждащата се специализирана полицейска операция, служители на РУ – Ветово са установили 47-годишен мъж, местен жител, да управлява лек автомобил „Фиат Пунто“ без поставени регистрационни табели. При направените справки е станало ясно, че превозното средство не е регистрирано по надлежния ред в страната. Случаят е документиран и е образувано бързо производство за престъпление по чл. 345, ал.2 от НК.

Още двама водачи са установили екипите в нарушаване на законовите изисквания в района на гр. Глоджево вчера.  Около 13:50 часа по пътя преди табелата за град Глоджево в посока към гр. Ветово, при проверка на лек автомобил с марка „Фолксваген“, управляван от 47-годишен мъж от гр. Кубрат, униформените са установили, че водачът не притежава свидетелство за управление и е неправоспособен. При допълнителните справки е изяснено още, че той извършва това деяние в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без книжка.  Случаят е документиран по описа на РУ-Ветово, с оглед  извършено престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

Малко по-късно, около 14.30 часа, отново в гр. Глоджево е установен още един нарушител, 39-годишен мъж, във връзка със сигнал, че предишната вечер около 20.00 часа, по ул. Стефан Караджа в гр. Глоджево, е управлявал лек автомобил „Сузуки Витара“ с поставени регистрационни табели на друга кола. При проверката е изяснено, че на автомобила са поставени табели с разградска регистрация, издадени на МПС от този модел, но с други номера на рама и двигател. Не са установени данни превозното средство да е регистрирано на територията на страната. По случая е започнала работа с оглед извършено престъпление по чл. 345, ал.2, във връзка с чл.345, ал.1 от НК.

Вчера в хода на специализираната полицейска операция, при извършена проверка в двора на къщата на 30-годишен мъж, намираща се на адрес в с. Помен, от полицейските служители е установено насаждение от вида на марихуаната, представляващо храст с размери около 220 см на височина и ширина около 250 см, с многоцветия и характерна миризма на марихуана. На място е извършен оглед от оперативна група на полицията. Изследването  с качествен цветен полеви наркотест на растението е дало положителна реакция за канабиноиди-активни съставки в марихуаната. То е предадено за по нататъшни експертизи. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ – Две могили и е докладван в прокуратурата.

При реализираните проверка на екипите, във връзка с операцията вчера, в землището на с. Табачка  в близост до улица на селото, в парцел извън регулация, са открити 21 бр. растения от вида на марихуаната. Те били засадени в пластмасови бидони, вкопани в земята и пълни с компост – торопочвена смес. Извършен е оглед на място от оперативна група на полицията и по случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ – Две могили, за престъпление по чл.354в, ал.1,пр., т.2 от НК.

Тази сутрин, в хода на продължаващите полицейски действия по започналата вчера операция, във вилен имот в местността „Петролна база“ край Русе, е задържан 33-годишен мъж. Установено е, че той е засадил и отглежда там общо 31 растения канабис и съхранява около 600 грама суха тревна маса. Извършен е оглед на място в имота, а при последвалите процесуално следствени действия в апартамент в гр. Русе /от таванско помещение/ са иззети още около 500 грама марихуана.  Образувано е досъдебно производство по описа на ОДМВР – Русе за престъпление по чл. 354в, ал. 1, пр. т. 2 от НК, а мъжът е задържан със заповед за задържане по ЗМВР за срок до 24 часа. Работата на разследващите продължава.

Операцията бе насочена към цялостното обезпечаване на обществения ред и сигурност – противодействие на конвенционалната престъпност, в това число предотвратяване и разкриване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и други техни законови права, установяване на издирвани лица и моторни превозни средства, пресичане на незаконна търговска дейност,  контрол по спазване на изискванията на ЗДвП и застрахователния кодекс, Закона за гражданската регистрация, Закона за частната охранителна дейност и други нормативни актове, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони, махали и квартали.

Действията се осъществиха от екипи, сформирани от служители на областната дирекция на МВР в Русе – от охранителна и пътна полиция, секторите за противодействие на криминалната и икономическата престъпност, сектор „Специални тактически действия“, всички районни управления в областта, Зоналното жандармерийско звено в Русе, както и представители на държавните горски стопанства, като бе осигурено полицейско присъствия в уязвими райони, махали и квартали на областта. Целта е установяване и предотвратяване на нарушения и престъпления, свързани с компетентността на съответните контролни органи.

Exit mobile version