Полицията в Русенско стартира акция „Да пазим децата на пътя“ за 15 септември

17 деца са били ранени при пътни произшествия през изминалите три летни месеца, показват данните на ОДМВР – Русе. 16 от тях са били леко ранени, а 1 – тежко. За щастие през периода няма загинало дете като участник в ПТП.  Едно от децата е пострадало като водач на превозно средства, като пътници са били ранени 13 деца, а като пешеходци – 3 деца. Анализът показва, че децата не познават или не се съобразяват с пътните знаци и маркировка, както и с местата за безопасно пресичане. При контрола на пътното движение впечатление прави лошият пример, който възрастните и родителите дават на своите деца за безопасно поведение на улицата и в автомобила.

Полицията стартира традиционната акция „ДЕЦАТА ТРЪГВАТ НА УЧИЛИЩЕ! ДА ГИ ПАЗИМ НА ПЪТЯ!“ в периода септември – октомври 2022 г.

На 15 септември, в районите на детските градини и училищата, ще има полицейско присъствие, което да подпомогне безопасното придвижване на подрастващите и техните близки. То ще продължи с превантивна цел и в делничните дни на учебната година – в началото и в края на учебните часове.
Полицейските патрули имат задачи и по отношение на опазването на обществения ред в районите около учебните заведения, те ще следят за недопускането на престъпни посегателства и нарушения, в това число и за продажба на наркотици. Предприети са допълнителни оперативни и превантивни мерки срещу уличното наркоразпространение, продължават и специализираните полицейски операции, насочени срещу наркопрестъпността.

Служителите от отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция и районните управления в Русе, Бяла, Две могили, Ветово и Сливо поле са създали организация за осигуряване на безопасна учебна година.

Полицаи, съвместно с инспектори от районните пожарни служби, извършиха охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта.

Служители от сектор „Пътна полиция“ и районните управления извършиха огледи в районите на училищата и детските градини за проверка състоянието на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление, предпазните огради и огражденията (парапети), които не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места, както и за обезопасеността на входовете на всички сгради.

Планирани са системни проверки за контрол по спазването на изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в питейни и увеселителни заведения, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца.

И през новата учебна година ще продължи практиката за провеждане на беседи по безопасност на движението с деца и ученици от всички възрастови групи.

Отдел „Охранителна полиция“ и сектор „Пътна полиция“-Русе имат готовност да подкрепят и участват в превантивни инициативи по пътна безопасност – организирани от училища и детски градини, фокусиращи вниманието върху спазването на правилата за движение.

Exit mobile version