Полицията в Русенско обяви резултатите от спецоперацията и по-интересните случаи

На 13 март 2023 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Русе, се проведе специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, стабилизиране на средата за сигурност и осигуряване на добър обществен ред, превенция на нарушенията на изборното законодателство, както и пътна безопасност.

Полицейските действия се осъществиха от екипи на русенската областна дирекция от 6-те районни управления, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Противодействие на икономическата престъпност“, „Специални тактически действия“, отдел „Разследване“, съвместно със служители на Зоналното жандармерийско звено.

Операцията бе проведена по заповед на главния секретар на МВР във връзка с разпореждането на министъра на вътрешните работи за активни действия по един от основните приоритети на МВР – повишаване на сигурността в населените места и по-ефективно противодействие на престъпността.

Обобощени данни: В хода на операцията са проверени 538 лица и 378 МПС. Задържани са 9 лица, издирени са 2. За различни констатирани нарушения са съставени 83 акта. 14 са съставените предупредителни протоколи по ЗМВР. Инспектирани са 13 пункта за черни и цветни метали, 13 заложни къщи, 14 автоморги и сервизи, 34 питейни заведения и търговски обекти. Регистрирани са 9 престъпления, по които са образувани 5 бързи производства и 2 досъдебни производства, както и преписки.

По-характерни случаи:

Русе

Първо РУ  В хода на специализираната полицейска операция са задържани двама мъже на 32 и 33 години, заподозрени като извършители на грабеж с причинена средна телесна повреда.

На 5 март около 01:15 ч. в ОДМВР – Русе е получен сигнал за извършен грабеж в района на кръстовището между ул. Цариград и ул. Панайот Хитов. Изпратеният на място дежурен полицейски наряд е открил на ул. Цариград 61-годишен мъж от Русе, който се намирал на земята с паднали до него патерици. Пред униформените той разказал, че по-рано същата вечер спечелил сума в близко казино и си е тръгнал от там към 01:00 часа. Докато вървял към дома си бил ударен в гръб, при което е паднал на земята, последвали още два удара – един в ухото, а друг в торса, след което нападателите са преровили джобовете на анцуга му и взели от там сумата 1500 лв и калъф с документи за самоличност. Потърпевшият е приет в УМБАЛ „Канев“, където при прегледите са му установили фрактура на тазобедрена става. Случаят е документиран от дежурна оперативна група на полицията, незабавно е започнато разследване и са предприети действия по установяване на извършителите, в хода на образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ.

Към момента двамата са задържани за срок до 24 ч. по ЗМВР, очаква се след това да им бъде постановено и 72-часово задържане. Продължава провеждането на процесуално-следствени действия за доказване на деянието.

Второ РУ  В гр. Русе на ул. Доростол дежурен наряд от Второ РУ е спрял и извършил проверка на лек автомобил „Мицубиши Аутлендър“ с русенска регистрация, управляван от 40-годишен мъж. На водача е била извършена проверка за наличие на алкохол с техническо средство, което е отчело 1,78 промила. Съставен му е акт по ЗДвП и му е издаден талон за медицинско изследване, след което е задържан и конвоиран до болница „Канев“, където е отказал да даде кръвна проба. По случая е образувано бързо производство по  описа на Второ РУ, за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

РУ – Сливо поле

Регистрирани са две преписки по описа на РУ – Сливо поле, по чл. 235, ал.2 от НК за съхранение на незаконно добит дървен материал на два адреса в град Сливо поле, стопанисвани от мъже на 52 и 43 години. Регистрирана е и кражба на съоръжение за съхранение на царевица в с. Бабово.

РУ – Бяла

В хода на проверките на територията на РУ – Бяла, служителите на полицията са установили водач да управлява автомобил с марка „Форд Транзит“, след употреба на алкохол с концентрация над 1.2 промила – престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

Екипите в Беленско са установили още и МПС с марка „Мерцедес 511“, което е обявено за издирване, като е изяснено и това че автомобилът се е придвижвал с регистрационни табели, издадени за друго превозно средство – престъпление по чл. 345 от НК. Мерцедесът е предаден от водача с протокол за доброволно предадена вещ по чл. 84, ал. 3 от ЗМВР.

РУ – Ветово

В гр. Ветово до магазин ул. Съединение по време на движение е установено четириколесно МПС – АТВ, което е без поставена регистрационна табела. При извършена полицейска проверка от автопатрул на РУ – Ветово е изяснена  самоличността на водача местен жител на 60 г. Той е обяснил, че управляваното от него МПС е саморъчно сглобено от него с части от вторични суровини. За констатираните нарушения са съставени акт по смисъла на чл. 150 от ЗДвП и друг по смисъла на чл. 140 ад. 1 от ЗДвП. Образувано е бързо производство по описа на РУ-Ветово за престъпление по чл. 345, ал.1 от НК.

В гр. Сеново, на ул. Трети март в близост до жп гара Сеново по време на движение е установен лек автомобил без поставени регистрационни табели. Извършена полицейска проверка от автопатрул на РУ – Ветово е констатирала, че това е автомобила марка „Нисан“, модел „Примера“, управляван от 58-годишен мъж. От извършена справка е изяснено, че автомобилът не е регистриран на територията на република България. Водачът е обяснил, че го е закупил от пункт за вторични суровини в гр. Сеново, за да го ползва за части, като решил да го придвижи до дома си управлявайки го. За констатираните нарушения на водача са съставени акт по смисъла на чл.140 ал.1 от ЗДвП и друг по смисъла на чл. 100, ад.1, т.1 от ЗДвП. Образувано е бързо производство по описа на РУ-Ветово за престъпление по чл. 345, ал.1 от НК.

РУ – Две могили

В хода на провежданата специализирана операция е установен 35-годишен мъж от с. Иваново, който е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за кражба на ел. инструменти от частен дом в с. Кошов. Тогава, при привличането му като обвиняем, му е била взета мярка „подписка“, но в хода на разследването се е наложило повторното му привличане. При призоваването му той не е бил установен на постоянния си и настоящ адрес и се укрил, не е уведомил полицейски орган, което е наложило действия по принудителното му довеждане в РУ Две могили. Вчера той е установен и задържан от служителите на реда  и предстои задържане за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор за довеждането му пред съда и вземане на постоянна мярка за неотклонение. Срещу него е водена и проверка по описа на РУ Две могили, за извършена кражба от частен дом в с. Иваново на електрическа инвалидна количка, която е приключила.

 

Exit mobile version