Полицейска операция заради ПТП с пешеходци, велосипедисти и мотористи

Полицейска операция по безопасност на движението, насочена ограничаване на пътните инциденти с участието на пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти, се провежда в цялата страна. Тя е във връзка със зачестилите от началото на месец юли тежки пътнотранспортни произшествия. Операцията ще продължи до 3 август.

През периода от началото на годината до 28 юли на територията на ОДМВР Русе са настъпили 32 инцидента с пострадали пешеходци, при които са ранени 33 души. Сред тях има и две деца.

Най-често пешеходците са пострадали на територията на гр. Русе, по особено натоварени главни улици на територията на града, след обяд около края на работния ден в началото и в края на работната седмица, при ясно време и дневно осветлени. Най-честата причина е отнемане на предимство на пешеходец от страна на водачите на леки автомобили, поради което въпреки добрите пътни условия пешеходците следва да подхождат с особено внимание при пресичането на улиците и булевардите в населеното място. Същото се отнася и към водачите на МПС при възприемане на пешеходец в близост до платното за движение.

В този период ще се извършат отново огледи на пътната маркировка и знаци, осветлението на пешеходните пътеки и при констатирани проблеми ще се изпращат сигнали до стопаните на съответните пътища и участъци.

Ще се проверяват водачи на моторни и пътни превозни средства, ще се следи дали са правоспособни, управляват ли технически изправни превозни средства и дали не са седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Водачите на мотоциклети и мотопеди ще бъдат проверявани и за състоянието и видимостта на регистрационния номер, както и за ползване на защитни каски /от водачите и от пътниците/. Ще се следи за рисковото поведение на тази категория участници в движението – навлизане в лентата за насрещно движение; неправилно изпреварване; превишена скорост; поведение, застрашаващо останалите участници в движението; и др..

Водачите на велосипеди ще бъдат проверявани дали използват светлоотразители и жилетки при управлението на двуколесните си превозни средства извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост; дали се движат в най-дясната част на пътното платно, в непосредствена близост до други пътни превозни средства, по места и улици с въведена забрана за движение на този вид превозни средства и други.

 

Exit mobile version