„Полицай Тодоров“ остава в ареста за телефонни измами в Русе за 55 000 лв.

Окръжен съд – Русе потвърди определение на Районен съд – Русе, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П. П., обвинен в извършване на три телефонни измами.

Мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за това, че през периода 18.11.2021 – 10.02.2022 в гр.Русе, в условията на опасен рецидив, в условията на продължавано престъпление-на три пъти, след предварителен сговор с Р. Д. и А. П., се представил за длъжностно лице. Той поддържал у потърпевшите И. К., Й. А. и М. Е. заблуждението, че е „полицай Тодоров“ и е необходимо да осигурят парични средства за лечението на техни близки или че съдействат на полицията за провеждането на полицейска операция по залавяне на лица, извършващи „телефонни измами“. С това им е причинил имотна вреда в големи размери – общо за 55 000 лв.

По искане на прокуратурата Районен съд – Русе е взел най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на П. П. и А. П. Първият от тях е обжалвал, считайки, че не е извършил престъплението, в което е обвинен, а и нямало опасност да се укрие предвид грижите за трите му малолетни деца.

Окръжен съд – Русе прие, че от събраните в досъдебното производство доказателства, може да се направи обосновано предположение, че П. П. е извършил престъплението, в което е обвинен, както и че има реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.  Обвиняемият извършва престъпната си дейност основно от територията на Чехия, което предполага възможност за укриване. Това, че се грижи за децата си и има постоянен адрес, не променя нещата, тъй като често пребивава в чужбина далеч от семейството си. Според съда, множеството осъждания, включително за подобен тип измами, сочи, че налагането на друга мярка за неотклонение не би го препятствало да извършва престъпления.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е потвърдена взетата по отношение на П. П. мярка „задържане под стража“, е окончателно. Другият обвиняем – А. П. не е обжалвал съдебния акт на първоинстанционния съд.

 

Exit mobile version