Полицаи от три дирекции заловиха за броени дни крадците на икони в Русенско

Полицията задържа за броени дни извършителите на посегателствата върху църковни храмове в Русенско. Благодарение на съвместните действия на служителите на три дирекции – Главна дирекция „Национална полиция“,  ОДМВР – Русе и ОДМВР – Търговище, е установено, че наглите кражби са дело на „гастрольори“ –  45-годишен мъж от Опака и 49-годишен мъж от търговишкото село Водица. И двамата са известни на органите на реда и са задържани в ОДМВР – Русе.

До момента полицаите са открили и иззели 19 икони, свещници, множество инструменти за взломяване и други вещи.

В последните две седмици бяха извършени кражби в селата Пет кладенци, Острица, Каран Върбовка, Кацелово и Пепелина, по които незабавно бе започнато разследване от органите на реда в Русенско. Обект на посегателствата бяха църковни храмове, в които е било проникнато чрез взломяване на входни врати, срязване халки на катинари и разбиване на метални решетки. В църквата на с. Пепелина извършителите са се върнали и втори път. От всички храмове са установени кражби – парични средства от дарения, с неустановена към момента обща стойност, както и икони и църковна утвар. Отнети са общо 30 броя икони от църковните олтари, като най-голямата е с размер 110 см х 74 см, църковни одежди и други предмети.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на двамата задържани продължава, съобщиха от полицията в Русе.

Exit mobile version