Политическите сили в Русе постигнаха пълно съгласие за 210-те СИК

Политическите сили в Русе постигнаха пълно съгласие за разпределението на ръководствата на 210-те секционни избирателни комисии в община Русе, които ще бъдат ангажирани с предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Консултациите бяха водени от кмета на Русе Пенчо Милков, а в тях участваха ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“, „Демократична България-обединение“ и „Български възход“.

ГЕРБ-СДС ще имат 431 членове в СИК, като от тях 176 души в ръководството – председатели, зам.-председатели и секретари. При ПП членовете са 205, а ръководството – 140. ДПС ще имат 146 членове и 95 души в ръководството, а „Възраждане“ съответно 139 членове и 71 души в ръководството.“БСП за България“ ще има 147 членове в СИК и 63-ма в ръководството. ДБО е със 157 членове и 53 души като ръководство, а БВ – съответно 178 и 32.

Всички политически сили, с изключение на „БСП за България“ избраха принципа на равно разпределение на бройките, които им се полагат, между председатели, зам.-председатели и секретари. Социалистите издигнаха кандидатури само за председатели и секретари, с уговорката, че ще бъдат гъвкави при необходимост. Това действително се оказа нужно, тъй като имаше 13 кандидати повече за председатели и 7 повече за секретари. „БСП за България“ прехвърли тези 20 бройки в повече към зам.-председателските позиции и така разпределението бе постигнато.

Кметът Пенчо Милков коментира предизборната кампания във връзка с постъпило искане да се разлепят предизборни пана по спирките. Той обясни, че към момента това е невъзможно, тъй като общината е в процес на прекратяване на договорите с концесионерите, но все още спирките не са върнати на общината и тя не може да ги отдава под наем

Заради ремонта на училището в Мартен, който продължава по-дълго от очакваното, двете секции там ще бъдат преместени в сграда на кметството.

Exit mobile version