Полезно: Предимства при използването на ЕРП система за управление на бизнеса

Независимо дали вашият бизнес е голям или малък, има няколко ползи от използването на ЕРП система, с които вашата компания може само да спечели. Софтуерът за корпоративно планиране на ресурси ( ЕРП ) е набор от персонализирани приложения, които позволяват на бизнеса да се интегрира и управлява най-важните си процеси.

Крайната цел при използването на този инструмент е да се оптимизират операциите и да се освободи времето на служителите, така че те да могат да работят върху конкретните си задачи. Тези цели могат да доведат до увеличаване на маржовете на приходите и ефективността, като същевременно подобряват комуникацията в цялата компания.

ЕРП софтуерът е уникален, тъй като докосва много или всички различни аспекти на бизнеса. Това е цялостно решение с различни функции, касаещи:

ЕРП системите са предимство за много организации. Те правят бизнеса ви по-безпрепятствен, като обединяват и защитават вашата информация, автоматизират процесите и създават лесни за разбиране отчети. С тези и много други възможности, предимствата на ЕРП системата в една организация прави ежедневните операции и дългосрочното планиране по-ефективни. Ето някои от най-големите предимства при внедряване на ЕРП софтуера:

1. Фокусирани ИТ разходи

Въпреки че ЕРП софтуерът често е значителна инвестиция, той може да обедини вашите ИТ разходи и да подобри ефективността на производството. Вместо да харчите ресурси за множество системи, за които всички се нуждаят от специализиран персонал, инфраструктура, екипи за поддръжка и лицензи, можете да фокусирате всички тези разходи в една ЕРП система.

Въпреки че една ЕРП система може да включва множество функционални области като управление на ресурсите на клиенти (CRM), счетоводство, управление на човешките ресурси и управление на веригата на доставки, дизайнът на системата трябва да бъде модулен. Това ви дава шанс да използвате само тези части, които отговарят на вашите нужди. Може да се каже, че ЕРП системата  е лепилото, което свързва други системи и техните данни.

2. Пълна визия

Това предимство на ERP софтуера е една от най-значителните за реализацията на софтуера. ERP софтуерът позволява пълен достъп до всеки важен процес във вашия бизнес, като прави данните от всеки отдел лесно достъпни за вас и вашето висше ръководство.

Наличието на цялата информация на вашата компания на лесно достъпно място позволява по-голямо сътрудничество и по-рационално изпълнение на задачите. Гарантират се по-съгласувани работни процеси и възможност лесно да се проследяват междуведомствените процеси с максимална ефективност. Всичко това дава шанс да се вземат бързи решения с лекота, тъй като можете да сте сигурни, че виждате пълната картина във всеки даден момент.

3. Подобрено отчитане и планиране

Внедряването на ЕРП пакет във всички отдели означава, че сте се сдобили с единна система за отчитане за всеки процес. Имайки един-единствен източник на информация, ЕРП системата може лесно да генерира полезни доклади и анализи по всяко време. Този софтуер позволява да анализирате и сравнявате функции в отделите, без да се безпокоите от множеството електронни таблици и имейли.

Много доставчици на ERP предлагат и услуги за бизнес разузнаване със своя софтуер. Тази BI функционалност позволява на бизнеса да придобие по-задълбочено ниво на аналитичен поглед върху своите операции. Това подпомага корпоративното планиране чрез идентифициране както на силните страни, така и на проблемните области, които се нуждаят от подобрение. Предоставянето на този вид подробен преглед на данните на компанията дава на потребителите на ERP възможността да се вземат по-добре информирани решения въз основа на тенденции и показатели.

4. Гъвкава модулен състав

Едно от най-големите предимства на софтуера за планиране на корпоративните ресурси в наши дни е неговият модулен състав. Повечето доставчици на ERP предлагат няколко приложения, които могат да бъдат реализирани едновременно или отделно, според нуждите на бизнеса.

5. Подобрена ефективност

Наред с намалените разходи за ИТ и обучение, ЕРП системата може да намали времето и усилията, необходими на вашите служители за извършване на ежедневните им дейности. Правилно приложено, ЕРП решението може значително да намали или премахне повтарящите се ръчни процеси, като по този начин да освободи членовете на екипа, които ще се съсредоточат върху задачите, засягащи приходите. По същия начин системата може да помогне за приемането и прилагането на процесите на най-добрите практики в отрасъла, като синхронизира всички дейности в предприятието.

6. Обслужване на клиенти

Клиентите на вашата компания също са облагодетелствани от ЕРП системата, дори и да не осъзнават това. Тъй като информацията за клиентите е централизирана и рационализирана, вашият екип по продажбите ще може да се съсредоточи върху изграждането и поддържането на взаимоотношения с клиентите, вместо да поддържа електронни таблици. В края на деня, първото нещо, с което бизнесът трябва да се занимава, е привличането и задържането на клиенти. Чрез проследяването и познаването от край до край, предлагано от ERP системите, можете да осигурите по-добро взаимодействие с клиентите.

7. Сигурност на данните и качество

Едно от най-големите предимства на ERP системата е сигурността на данните. В крайна сметка в основата на ERP концепцията са данните. Споделянето на данни във функционални групи като обслужване на клиенти, продажби, маркетинг и развитие на бизнеса подобрява сътрудничеството в една компания. Другата страна на широко разпространения достъп до данни е контролът който може да вижда и редактира информацията. ERP решенията имат вътрешни контроли, за да гарантират сигурността на вашите данни.

ERP платформите предоставят единна система за въвеждане. Обединяването на информация от множество системи често причинява конфликти между източниците, но наличието на едно хранилище на информация помага да се подобри точността, последователността и сигурността на данните на вашата компания.

8. Подобрено сътрудничество и работни процеси

Сътрудничеството е съществена част от процъфтяващия бизнес. ERP платформата оптимизира процеса на сътрудничество, като предоставя на служителите достъп до данните, от които се нуждаят, когато имат нужда от тях. Те правят това, като предоставят междуведомствена база данни, където информацията от всеки отдел се прехвърля в едно централизирано място.

Това позволява актуализиране на проекти в реално време и по-добра комуникация в цялата компания. Със създадена ERP система всеки служител има достъп при поискване до цялото разнообразие от данни на компанията, което им позволява да видят голямата картина

9. Стандартизирани бизнес процеси

Повечето ERP системи са разработени в съответствие с най-добрите практики в индустрията. Те позволяват на предприятията да стандартизират собствените си процеси и системи, което допълнително повишава производителността и ефективността.

10. Лесно спазване на нормативната уредба

Една от най-трудните текущи задачи за бизнеса е спазването на изискванията за съответствие. Поддържането на перфектна точност във финансовите ви записи не е много лесно, но все пак трябва да се направи. ЕРП системите помагат за спазване на регулаторните норми чрез сигурни и валидирани данни, съчетани с вградени доклади.

Exit mobile version