Покровителят на Русе вече е отлят от бронз, ще се търси място за паметника /ВИДЕО/

Покровителят на Русе вече е отлят от бронз, научи Русе Медиа. Става дума за пластиката на Георги Радулов, която месеци наред можеше да се види от русенци във фоайето на Пленарна зала в общината. Макетът, който бе изложен там, представляваше Св. Георги Победоносец на кон, който с копие пробожда змей. Както е известно, персонажът е покровител както на Русе, така и на побратимения румънски град от другата страна на р. Дунав -Гюргево.

Преди близо два месеца пластиката е била изпратена в ателие, за да бъдат изработени по нея калъпи, които да се използват за отливането й в метал. Калъпите са били готови преди месец, а към днешна дата вече е направена и отливката на фигурната композиция. Предстои символът на Русе да бъде приет от комисия и да бъде докаран в града ни в първите дни на 2024 година. За отливането й е използван бронз, останал от изработката на фигурата на Васил Левски. Припомняме, че от военното министерство бяха предоставени гилзи от снаряди, които да бъдат претопени за отливането на паметника на Дякона. Останалият материал от снарядите е бил пренасочен за новата фигура. По проект Св. Георги Победоносец е висок около 1 метър и теглото на отливката е близо 80 килограма. Самото отливане е направено в леярната в Генерал Тошево, където е отлят и Васил Левски.

Предстои да се определи мястото, на което да се постави новата фигура. Първоначалната идея бе да се монтира пилон на кръговото в Русе, който да е над нивото на движението на автомобилите и фигурата да бъде на върха му.

След консултации с архитекти идеята е преразгледана, тъй като скулптурата е сравнително малка като размери, и е предпочетено символът на града да бъде позициониран в новооформеното пространство до пл. „Дунав“. Финалното решение ще се вземе след обществено обсъждане, ще бъде обявен и конкурс за проект. Авторът на проекта на фигурата Георги Радулов е предоставил на общината изработения преди години макет с надеждата, че той, макар и след десетилетия, ще бъде реализиран.

Exit mobile version