Познавач на вината от Русе е сред шестте номинации за „Енолог на годината“

Русенката Мария Стоева е сред шестте номинации в националния конкурс „Енолог на година“. Той се организира от 2007 г. от Съюза на енолозите в България, а победителят ще бъде обявен на 10 декември на Коледния бал на енолозите след окончателното гласуване на над 170 представители на бранша.

Инж.Мария Стоева е родена в семейството на оперни музиканти – покойните вече хормайстор Христо Стоев и певицата в хора на Русенска опера Цветелина Стоева, благодарение на които започва още от първи клас да изучава френски език. Мария завършва с пълно отличие Европейското училище в Русе, след което учи във франкофонския филиал на Университета по химични технологии-Пловдив. Там печели пълна стипендия за образование по индивидуална програма във Франция в един от най-престижните винарски университети в света: IUVV “Jules Guyot”, гр. Дижон, където завършва с отличие и получава дипломи за агрономска правоспособност, за научно-изследователска дейност в областта на енологията и най-важната от всички – национална диплома за магистър-енолог!

Успоредно с това кара няколко кампании и стажове в престижни френски изби в Бургундия, Бордо и Шабли. През 2014 г. решава да се завърне в България, където стратегически първо опознава пазара на вино чрез търговията, а после любовта към изкуството да твори вина я връща обратно в производството и от 2015 до момента е енологът на Винарна „Братанови“, където с уникален усет и стил създава както собствените вина на избата, така и тези на няколко други бранда.

През 2016 г. тя става първият носител на наградата „Млад енолог на годината, която УС на СЕБ връчва на обещаващи млади колеги.

Exit mobile version