Пожар избухна в Русенска опера, изгоря течащият покрив /ВИДЕО/

Пожар избухна днес около 15 часа в сградата на Държавна опера-Русе. Огънят е обхванал покривната конструкция, която в момента се ремонтира заради течове на сцената при проливни дъждове.

Пламъците са тръгнали по време на ремонтните дейности, а заради жегите покривът се превърнал в пожароопасен и огънят бързо се е разпространил. На покрива е имало работници, които са евакуирани с помощта на пожарната чрез стълба. Евакуирана е и администрацията, която е била в сградата.

Един от първите, които са подали сигнал, е Кристина Василева. Младата жена се е обадила на тел.112, когато видяла пушека. „Един човек викаше – Помощ, помощ, и видяхме, че гори. Казаха, че вече подаден сигналът и просто се притеснихме, че някой викаше“, казва момичето.

На място са изпратени три пожарни и две линейки. На място беше и директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ към общината Спасимир Димитров. Той обясни, че няма пострадали хора, а щетите тепърва ще се изясняват, тъй като тлеенето продължава и гасителните дейности не са приключили.

В сградата е невъзможно да се влезе, а директорът Иван Кюркчиев се надява, че пораженията няма да са катастрофални.  „От тази страна, която се вижда, има костюми, които никога няма да използваме, отпреди 30-40 години. Най-отгоре има триъгълно образувание, което е над арлекина, тия дъски сигурно са пламнали. Аз се моля да не е пламнал арлекина , защото на арлекина това са старите греди от 1956 г. , на които се държат чигите“, каза Кюркчиев.

Той е разговарял веднага с Министерството на културата, откъдето са обещали да съдействат за средства за ремонт по линия на фонда за бедствия и аварии. Иронията е, че именно покривът бе причина за наводненията на сцената отпреди месец, а няколко дни, след като ремонтът му започна, е унищожен от пожар.

Exit mobile version