Пожарникарите в Русенско са реагирали на над 1600 сигнала за 2022-а

Близо 40% ръст на произшествията отчитат от Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението в Русе. Специализираните екипи са реагирали на 1651 сигнала през изминалата година, което е с 473 повече спрямо 2021 г., стана ясно на годишния отчет на пожарната. На него присъства и  директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“  главен комисар Александър Джартов.

Той даде висока оценка на дейността на РДПБЗН и каза, че ще работи за подобряване материалните условия във Втора служба за пожарна безопасност. Той отчете и отличното изпълнение на европроекта, по който бе модернизирана Първа служба по пожарна безопасност. Директорът на ГДПБЗН заяви още, че на национално ниво се работи активно за изграждането на системата за ранно предупреждение на гражданите и в случай на кризисна ситуация ще дава указания какво трябва и какво не трябва да се прави. Предприети са също действия за създаването на платформа за оценка на риска, както и за обновяването на автопарка и техниката на пожарникарите в цялата страна.

Според представения анализ най-голям дял се пада на пожарите без щети. Те са малко над 44% или общо 734.  Пожарите със щети са 276, а проведените аварийно-спасителни дейности – 220.  Данните сочат, че най-засегнати от пожари са домакинствата – там са станали 71% от възникналите пожари с материални щети.

Близо 1/3 от всички пожари с материални щети са причинени от късо съединение. Малко над 30% е и делът на пожарите, възникнали вследствие на небрежност при боравене с открит огън.

През 2022 г. вследствие на възникналите пожари и инциденти са загинали 7 и са пострадали 15 души.

От Регионалната служба по пожарна безопасност и защита на населението участват и в редица международни проекти. През изминалата година общо 52-ма служители от дирекцията са били отличени. Днес с почетен знак на МВР III степен бе отличен инспектор Михаил Михаилов, които навърши пределна възраст за пенсиониране.

През 2022-а в русенската РДПБЗН има постъпила информация за участия по ликвидиране на общо 41 възникнали произшествия с участието на доброволните формирования от общините Ценово, Борово, Сливо поле, Ветово и Русе. От тях 24 са самостоятелни участия, а 17 са били съвместно с органите на РДПБЗН – Русе.

Същевременно изключително активно е работено и в сферата на превенцията. През изминалата година са се провели 106 занятия в училища на територията на региона. Обучени за реакция при бедствия и различни кризисни ситуации са били общо 2722 деца и ученици. По направление държавен противопожарен контрол са направени близо 500 инспекции. Събраните глоби са в размер на 5060 лева.

Exit mobile version