Пожарната препоръчва какво да се прави при бедствени ситуации през зимата

Във връзка с прогнозите за влошаване на времето в цялата страната, от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Русе припомнят основни препоръки и съвети за действия на гражданите при критични и бедствени ситуации през зимния сезон.

Зимата е сезон, който се характеризира с ниски температури, снежни виелици и бури, заледявания и обледявания. Тежките зимни условия са предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия, за образуване на преспи, затрупване на улици и превозни средства. Възникват условия за изгубване и измръзване на хора, поради намалената видимост и много ниските температури.

  ЗА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕТЕ В СНЕЖЕН КАПАН ПРЕЗ ЗИМАТА Е НЕОБХОДИМО:

АКО ВСЕ ПАК ПОПАДНЕТЕ В БЕДСТВЕНА СИТУАЦИЯ ПРЕЗ ЗИМАТА, Е ДОБРЕ ЗА ЗНАЕТЕ И СПАЗВАТЕ НЯКОИ ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ

ПРИ ПРЕОХЛАЖДАНЕ (ХИПОТЕРМИЯ)

Необходимо е да сте облечени с подходящи дрехи, в това число шапки, ушанки, ръкавици, обувки с дебели подметки, които да бъдат сухи, за да не се допусне преохлаждане. Ако това се окаже недостатъчно и студът ви сковава, започва неконтролируемо треперене, което постепенно преминава в тресене на цялото тяло – преохлаждането вече е много сериозно. Ако въздействието на ниските температури и вятъра продължат, след половин до един час треперенето и тресенето стихва, пострадалият става безразличен към случващото,  унася се в съноподобни  видения – това е знак, че той вече е в преддверието на „бялата смърт”.

Затова, още в началната фаза на преохлаждането е необходимо:

ВАЖНО Е ДА ПОМНИТЕ:

Не тръгвайте на път без добре зареден  резервоар на горивото и заредена батерия на мобилния телефон.

При попадане в бедствена ситуация незабавно сигнализирайте на единния номер за спешни повиквания – тел.112,  като обозначите най-точно и ясно мястото, на което се намирате с оглед по- лесното  и бързо достигане до Вас от спасителните служби.

Актуална информация за състоянието и проходимостта на пътищата от  републиканската пътна мрежа може да получите на национален телефон 070013020 или на интернет адрес: www.api.bg– Агенция „Пътна инфраструктура”

Информация за състоянието и проходимостта на пътищата от общинската пътна мрежа може да получите от съответната община.

 

Exit mobile version