Пожарната: Инцидентите намаляват с 1/3, най-после имаме модерна сграда /ВИДЕО/

На 14 септември българските пожарникари честват своя професионален празник. Тази година дните от 13 до 19 септември са определени за “Седмица на пожарната безопасност”, която ще протече със серия инициативи в цялата страна. По случай празника РДПБЗН-Русе отчете работата си от началото на годината до момента.

Екипите огнеборци са реагирали общо на 803 сигнала за възникнали произшествия срещу 1202 за същия период на 2020 г., което е с 1/3 намаление на произшествия. Пожарите с нанесени преки материални загуби са 157, като за същия период на 2020 г. те са били 196.

Намален е броят на пожарите, възникнали в резултат на късо съединение и небрежност при боравене с открит огън.

Увеличен е броят на пожарите, възникнали в резултат на неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди.

Благодарение на създадената организация за предотвратяване на пожарите в земеделските земи, горските и урбанизираните територии няма възникнали пожари в горски територии. При 162 случаи е оказана техническа помощ при спасяване на хора и животни, както и при отстраняване на паднали дървета, опасни предмети и др. Значително са увеличени случаите на оказана помощ на пострадали при ПТП. През 2021 г. са пострадали 43 при 27 за 2020 година.

От началото на 2021 година при пожар е загинал един човек и са пострадали осем. За същия период на 2020 година загиналите са 4 а пострадалите са 12 човека. Причината за пожара, при който има загинал  гражданин е неправилно ползване на електрически уред за отопление.

Голямата гордост на русенските пожарникари е влизането в новата сграда на Първа пожарна, която бе обновена по проекта на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – „Инвестиции за безопасен регион: окръг Гюргево и област Русе“ (ISR), финансиран по Програма INTERREG V-A Румъния – България 2014 – 2020 с Окръжен съвет Гюргево. Общата стойност на проекта е близо 5, 06 млн. евро, от която 2, 1 млн.евро за ГДПБЗН-МВР.

Изпълнени са мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградата. Положена е външна топлоизолация, подменена е дограмата, Изградени са нови двускатни покриви от термопанели. Изцяло са подменени електрически и ВиК инсталации. Изградени са системи за периметрова охрана, видеонаблюдение, контрол на достъпа, пожароизвестяване, мълниезащита, озвучаване. За цялата сграда е предвидено енергийно ефективно електрическо оборудване, включително вътрешното и външното осветление. Изградена е система за използване на енергия от възобновяеми източници чрез монтирани соларни панели. Изградена е и възможност за използване на природна газ, както за отопление на гаража, така и за подгряване на битова гореща вода. Сградата е изцяло климатизирана. Изградена е енергийно-ефективна вентилационна система използваща рекуперация на входящия въздух, използвайки енергията на изходящия. Подменени са всички настилки в сградата и на прилежащия терен. Изпълнено паркоустрояване и озеленяване.

Предвидено е цялостно обзавеждане на всички помещения, включително спортно оборудване за фитнес зала и физкултурен салон, инструменти за оборудване на работилница, – комуникационно оборудване за всички работни места.

Стойността на сключения договор е 2,5 млн.лв. с включен ДДС. Продължителността на проекта е до 29 март 2022 г.

Exit mobile version