Подсъдимите за убийството на Ери Пехливанян и прокуратурата обжалват присъдите

Подсъдимите за отвличането, грабежа и убийството на собственичката на аптеки Еранухи Пехливанян обжалват присъдите си, които издаде Окръжният съд в Русе. Първото заседание по въззивното дело във Великотърновския апелативен съд е насрочено за 13 ноември.

Със своя присъда от 19.05.2023 г. Окръжен съд-Русе признал подсъдимите Гарабед Веринян и Михаил Михов за виновни в това, че на 11.01.2022 г., в Русе, в съизвършителство помежду си са отвлекли Еранухи Пехливанян с користна цел, като единият се е представял за служител на МВР. Двамата са признати за виновни и в това, че в съизвършителство помежду си са отнели чужди движими вещи – голяма сума пари в брой в лева и евро, на обща стойност 65 000 лева от владението на жената, като са употребили за това сила. Двамата са признати за виновни за умишлено убийство, извършено в съучастие помежду им, с цел да прикрият първите две престъпления.

Гарабед Веринян и Михаил Михов получиха присъди по 25 години лишаване от свобода при строг режим и конфискация на ½ от имуществото им.

Двамата подсъдими са осъдени да заплатят солидарно като компенсация за причинените от тях неимуществени вреди на гражданските ищци различни суми: на сестрата на жертвата – 100 000 лева, на съпруга и сина на Еранухи Пехлинавян – по 250 000 лева, както и сумите от 301 885 лева и 10 627 лева като компенсация за причинените на гражданските ищци имуществени вреди.

Срещу така постановената присъда на ОС-Русе е постъпил протест от Окръжна прокуратура – Русе, въззивна жалба от частните обвинители и граждански ищци – семейството на жертвата, и въззивни жалби от двамата подсъдими.

След постъпването на делото в Апелативен съд – Велико Търново е извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата. Извършен е видеозапис на разпределението, съгласно възприетата практика на ВТАС по отношение делата с висок обществен интерес.

 

 

 

Exit mobile version