Подсилена ограда опасва свинекомплекса в Голямо Враново, чумата настъпва

Подсилена ограда вече опасва свинекомплекса в Голямо Враново като превенция срещу африканската чума по свинете. Производителите са силно притеснени, тъй като ситуацията се усложнява значително след констатираните първи случаи на болестта и на територията на България. Така болестта вече настъпва както от Румъния, така и от изток, което налага да се свика и извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Русе по разпореждане на министъра.

В Голямо Враново работят по превенцията срещу заразата от началото на лятото. Оградата в свинекомплекса и досега съществуваше, но само във вариант телена мрежа. Според препоръките на БАБХ и с цел ограничаване и евентуално проникване на диво животно на територията на фермата, което би могло да пренесе болестта, от ръководството са предприели мерки за укрепване на загражденията по целия периметър на комплекса. Запазена е досегашната ограда, като върху нея е преметната твърда непрозрачна материя тип платнище. Същевременно е предприета и санитарна сеч за клони и храсти, които също са в непосредствена близост до заграждението.

Свинекомплексът е изградил буферни вани с дезинфектант, през който задължително преминават всички транспортни средства, които трябва да влязат на територията. Ако се налага товарене или претоварване, с цел облекчаване на санитарните процедури за клиентите, тази дейност се извършва във ваните с дезинфектант, без пряк досег между превозните средства. Отделно задължителна е обработката с препарат от специална ръчна установка, такава каквато има и на трасе вход на Дунав мост.

От свинефермите в региона са взети всички мерки, които зависят от тях. Основната опасност си остават личните стопанства с животни, тъй като ако при тях има смъртен случай, ще наложи карантина и евтаназия на прасетата в целия периметър наоколо, а това ще срине отрасъла на свинепроизводство.

Exit mobile version