Подписката „Срещу тормоза на граница Дунав мост“ набира скорост /ВИДЕО/

Подкрепят я и шофьорите на тирове, които редовно чакат на огромни опашки

Подписка в интернет, наречена „Срещу тормоза на граница Дунав мост“, се организира от недоволни граждани на Русе. Те настояват да се увеличат гишетата за обработка на превозните средства, за да се облекчи трафикът, главно през почивните дни. Проблемите са както на българската, така и на румънската граница, а исканията им са подкрепени и от шофьорите на тирове.

Много от жителите на Русе често пътуват с автомобилите си до Румъния, за да ползват летището на Букурещ или просто на разходка. Редовно им се налага да чакат на опашка, за да минат границата. Особено в посока към Румъния.

„Проверките продължават часове, работи се на една-две колонки. Румънските коли преминават по-бързо, нямат такива проверки, каквито българските, вие предполагам минавате всички оттам, виждате как ви се отваря багажникът. На румънските коли, ако сте забелязали, не се отваря. Те се пропускат на отделно гише. Няма лошо, ние сме „за“ да има някакъв контрол, но като има такъв контрол, да има и повече колонки да се осигуряват в такива моменти“, казва инициаторът на подписката Васил Златев.

Друг русенец споделя, че това пречи и на развитието на трансграничния туризм. „Румънците нали трябва да идват в България, ние трябва да ходим до Румъния, а при положение, че губим по един час тук на границата, за какъв туризъм си говорим“, коментира Александър Карчински.

Шофьорите на тежкотоварни камиони също се оплакват от огромните опашки на Дунав мост, където понякога стоят с часове. Казват, че това не е нормално и подкрепят исканията на гражданската инициатива.

Подписи ще се събират до средата май, след което петицията ще бъде изпратена до отговорните институции.

Exit mobile version