Подменят ВиК мрежата в Русе с чугунени тръби за по-дълъг живот

99% от ВиК мрежата в Русе ще бъде подменена с чугунени тръби, заяви пред общинските съветници управителят на ВиК-Русе инж. Сава Савов. Това се прави, тъй като полиетиленовите тръби дават дефект след по-малък срок на експлоатация, докато чугунените са с най-дълъг живот.

„Кризата в Европа се отрази на всички производители. Те имат проблеми с изработката, а цените вървят наторе. Аз обаче няма да направя никакъв компромис с качеството“, заяви Сава Савов.

По отношение на улиците в Русе предстои съгласуването на работните проекти с „Овъргаз“, след което ще бъдат представени в общинска администрация. Очакванията са оттам да ги придвижат възможно най-бързо, тъй като и без това има забавяне от няколко месеца заради обжалване, макар жалбата впоследствие да е била оттеглена.

Въпреки масовото разкопаване на улици, което предстои, от ВиК се надяват дискомфортът на гражданите да бъде сведен до минимум. За намаляването на фините прахови частици те обещават оросяване на строителните площадки, а като улеснение се подготвя и карта с локациите на предстоящите ремонти. Савов напомни, че заинтересованите граждани могат да открият техническите спецификации на всеки от етапите на проекта в сайта на дружеството.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“, като по думите на Савов с него могат да бъдат решени проблемите с водопроводната мрежа на града за следващите 50 години.

Подмяната на остарялата водопроводна мрежа в Русе включва 4 лота. За изпълнението на всеки от тях е избран различен консорциум от строителни фирми, включващ и местни компании.

Първият лот обхваща подмяна на канализацията и частична промяна на водопроводи, както и изграждането на отвеждащ колектор в кварталите Средна кула и Долапите. Вторият лот ще обхване централната градска част,  с третия ще се подменят  водопроводи с диаметър над 150 мм, а с последния ще бъдат подменени магистралните водопроводи от помпената станция край с. Николово до тази в района на стария разградски път.

Exit mobile version