Подготовката за Великден в Русе – със засилени мерки за безопасност

Подготовката за посрещането на Възкресение Христово в Русе протича при засилени мерки за безопасност – както по отношение на струпването на хора около храмовете, така и за дезинфекция срещу коронавируса.

Въпреки че и властите, и православната църква прикани вярващите да отбележат Великден у дома си, очаква се, че ще има миряни, които ще искат да си вземат в полунощ частица от Благодатния огън на място пред храмовете. Затова са мобилизирани допълнителни екипи на полицията, които да следят за спазване на реда и на дистанция между присъстващите. Те трябва задължително да са с маски. На площад „Света Троица“, където се очаква Възкресение Христово да бъде тържествено оповестено от Русенския митрополит Наум, паркингът е опразнен още от рано сутринта.

В същото време служители на общинските предприятия „Паркстрой – Русе“ и „Спортни имоти“ имаха задачата да дезинфекцират православните храмове в навечерието на Великден. Отвътре и отвън бяха обработени осем църкви в Русе – Катедрален храм „Св. Троица“, „Св. Георги“, „Успение Богородично“, „Св. Николай“, „Св. Архангел Михаил“, „Св. Петка“, „Св. Възнесение“, „Всех Святих“.

През празничните дни продължава и обработката със специални препарати на подлезите, надлезите, спирките, централните паркове и алеи, както и площадите и възловите улици в града.

Exit mobile version