Повече от 12 часа не може да бъде овладян пожарът на сметището край Русе /ВИДЕО/

12 часа продължава борбата с пожара, възникнал тази нощ на депото за битови отпадъци край Русе. По първоначална информация пламъците са били забелязани около 1 часа след полунощ. На място са били изпратени пожарни автомобили, към които са се присъединили и екипи на оператора на депото.

Впоследствие задачата за потушаване на локалните огнища е възложена на оператора, откъдето е впрегната в действие цялата налична техника, с която се разполага – камиони, трактори, булдозери, фадроми. Не за първи път възникват такива пожари, като основната причина е самозапалване на образувалия се метан при гниенето на отпадъците в дълбочина. Според огнеборци борбата с тези пожари и огнища е единствено в запръстяването.

Очакванията всичко да бъде овладяно и потушено до обедните часове не се сбъдват поради силния вятър, който разгаря пламъците. Хубавото е, че посоката е западен вятър и пушекът не отива към града. Няма опасност за прилежащите сгради и инфраструктура. На място още сутринта са били зам.-кметът Димитър Недев и директорът на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Георги Игнатов. За възникването на пожара и действията по потушаването му е уведомен директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова.

Exit mobile version