Плувният комплекс в Русе ще струва 14 млн.лв. и ще носи печалба /ВИДЕО/

Общественото обсъждане на бъдещия плувен комплекс в Парка на младежта в Русе предизвика сериозен интерес. Много русенци искаха да разберат какви са намеренията на общината за развитието на плуването в Русе – и като спортни клубове, и като развлечение за русенци, и като обучение на децата.

Кметът Пенчо Милков уточни още в началото, че в следващите 10 дни ще продължи събирането на предложения, защото иска да бъдат включени идеите на всички. Той сподели, че е неприемливо град като Русе да няма дори 25-метров басейн, тъй като в момента работещи са само два – 17-метров в Спортното училище и 20-метров в ПГ по корабостроене. Преди няколко години имаше идея плувен комплекс „Норд“ в парка да бъде отдаден на концесия, за да се изгради наново басейн, но не се е появил желаещ концесионер.

Общината е направила проучване с помощта на две фирми, които са заявили, че 50-метровият басейн, който е напукан, може да се ремонтира и да се укрепи с подпорна стена.

Затова се пристъпва към създаване на нов плувен комплекс от общината, който да носи доходи, а най-подходящото място е Паркът на младежта, заяви още кметът. Сградата е проектирана така, че да е модерна и да се вписва в парковата среда.

Самото предпроектно проучване бе представено от арх.Чавдар Черников, който е бил ангажиран с разработката. Комплексът в закритата си част ще бъде на три нива, като в сутерена ще има и малък спа център. На основното ниво ще има два басейна – единият с размери 33х25 м за състезания по водна топка и плуване и друг по-малък за деца. На междинното ниво ще се разположи трибуна с 500 места, на втория етаж ще има две зали – за фитнес и мултизала. Предвидена е и кафетерия с  80 места.

В откритата част ще се направи реконструкция на 50-метровия басейн, а кулата за скокове ще се запази, но само като пластичен елемент, тъй като не отговаря на изискванията. Заведението ще се запази, но ще бъде реконструирано. Отделно ще се изгради малък открит детски басейн и детска площадка до него.

Новият плувен комплекс ще се стопанисва от „Общински пазари“, като единствено заведението ще се отдава под наем, обясни директорът на дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ Ивайло Кадишев. Сумата, която е необходима, е малко 14 млн.лв. без ДДС. 12 млн.лв. или 85 % от парите се чакат от Фонд за градско развитие „Север“ – малко над 7 млн.лв.  и Банка ДСК – почти 5 млн.лв. Останалите 2 млн.лв. ще бъдат осигурени от общината. Парите, предоставени от фонда, трябва да се върнат в срок от 20 години, при благоприятен лихвен процент, обясниха от администрацията. Проектът трябва да бъде готов до края на 2024 г. според изискванията.

Според разчетите на общината годишната печалба от комплекса ще е около 500 000 лв., а разбивката за период от 2024 г. до 2037 г. сочи, че в бюджета ще влязат около 6 млн.лв. Общината предвижда да заплаща часове по плуване на децата в училище след определена възраст.

Предвидени са два открити паркинга, които обаче според по-голямата част от присъстващите на обсъждането са крайно недостатъчни. Много от хората изразиха опасения, че паркът ще се превърне в оживена транспортна артерия. Отново бе коментирано, че проектът за басейн край мола е по-удачен откъм свързаност, но кметът обясни, че проектът е струвал 8 млн.лв. преди няколко години, разчетите са раздути и ако се актуализира, ще излезе по-скъпо. Бяха изразени и съмнения дали времето за изпълнение на проекта – до края на 2023 г., ще стигне предвид процедурите с обществените поръчки и самите строителни дейности. Относно енергийното осигуряване стана ясно, че се обмисля поставянето на соларни панели.

Поставени бяха и въпросите как ще се пречиства водата, дали кулата не трябва да се премахне заради пространството около басейна при състезания, достатъчно ли са съблекалните, ще има ли условия за хората с увреждания. Кметът отново прикани всеки, който има предложения, да ги направи в администрацията.

Exit mobile version