Площадът в Русе: Хронология на един ремонт или какво ще открие прокуратурата /ВИДЕО/

Борисов през 2011-а: Ние сме тук половината правителство, вижте колко е красиво

Близо 7 години след прерязване на лентата на обновения и изцяло реконструиран площад на Русе прокуратурата започна проверка за качеството на строителните работи. Неофициално се говори, че държавното обвинение е започнало разследване още преди няколко месеца, но едва сега, когато комисия и техника започнаха да дълбаят по центъра на града, стана ясно какво точно се случва.

Прокуратурата не коментира откъде е сигналът за некачествен строеж, но така или иначе състоянието на настилката е видно за всеки. А и през последните години имаше няколко питания от страна на обществени организации по този въпрос. Факт е, че вече започна вземането на проби от различни места на площада, където се дълбае на 20 см, за да се провери какво количество и какъв материал са използвани при ремонта.

Гаранцията на обекта, какъвто се явява централната градска част, изтече преди около 2 години. Дотогава, макар непрестанно да имаше поправка на счупени и подскачащи плочки, това трябваше да е за сметка на изпълнителя. Сега вече всичко се плаща от общинския бюджет.

Но да се върнем близо десетилетие назад, за да си припомним каква е хронологията на този станал печално известен ремонт.

През 2009 г., по времето на кмета Божидар Йотов, се взема решение да се направи цялостна реконструкция и рехабилитация на централната градска част. Кметът е от БСП, а на власт е правителството на ГЕРБ. Първоначално бюджетът е определен на близо 12 млн.лв., но тогавашният строителен министър Росен Плевнелиев го смята за раздут и иска да бъде преизчислен. В крайна сметка се стига до сума от 10,1 млв.лв., от които 9,3 млн.лв. идват  безвъзмездно по Оперативна програма „ Регионално развитие“, а малко над 850 000 лв. са от общинския бюджет. Проектът е обявен за най-мащабния в Русе, тъй като до момента не е имало финансиране от такъв мащаб.

Първата копка се прави на 5 ноември 2010 г., след известно забавяне заради жалба до Комисията за защита на конкуренция, отхвърлена като неоснователна. Срокът за приключване е обявен за 20 октомври 2011 г. Реконструкцията предвижда да се подменят настилките на близо 40 000 кв.м, т.е. целия център и ларгото пред Русенска опера. Заедно с това се прави автоматична поливна система в Градска градина, реконструкция на фонтаните заедно с изграждане на първия у нас „сух фонтан“, както и още куп подобрения.

Най-много притеснения предизвиква именно подмяната на настилката, тъй като е решено старите павета и гранитни плочи да бъдат заменени с плочки от китайски гранит, поставени върху бетонова основа с дебелина 20 см. Специалисти коментират, че изборът на китайски материали е странен, при положение, че ЕК изисква тези материали да бъдат със сертификат за европейско качество.

Докато тече ремонтът, общински съветници отправят питания за качеството на китайския гранит и неговата цена, за обрушените ръбове на плочките и неестествено малките им размери, които обаче остават без отговор от администрацията.

На 3 септември лентата на обновения площад е прерязана тържествено в присъствието на премиера Бойко Борисов, министрите Росен Плевнелиев, Ивайло Московски, Вежди Рашидов, кмета Божидар Йотов, областния управител Пламен Стоилов. Тогава Бойко Борисов се оказа впечатлен най-много от фонтаните и заяви в своя стил:

„Някой път се опитват да ни критикуват – вече нямат право, напротив, ето един кмет от БСП. 10-15 дена преди изборите ние сме тук половината правителство да покажем какво сме направили и по време на неговия мандат. Виждате колко е красиво, когато водата е живот, създава съвсем друг уют, съвсем друго усещане за гражданите на Русе“.

На следващата година проектът за ремонт на площада получи висока оценка и от представителя на Европейската комисия Карстен Расмунсен, който го даде за пример как трябва да се усвояват европейските средства за градска среда.

В същото време, само няколко месеца след тържественото откриване, започнаха  и проблемите. Плочките от китайски гранит започнаха да се повдигат и чупят, оказа се, че фугите не са направени добре и при топлина и студ се получават деформации. Художественото осветление, монтирано в плочките на ремонтирания площад в Русе също излезе извън строя – заради потънала във влага и вода инсталация. Започнаха серия от ремонти, които предизвикваха възмущението на русенци, напълно основателно.

Междувременно Управляващият орган към МРРБ санкционира общината с 543 569 лв. заради обществената поръчка за „сухия фонтан“. Доставката е била с оборудване от конкретна марка, което е определено като „дискриминационни условия“.

Сагата с площада очевидно продължава, сега на ход е прокуратурата. Интересно е какви ще са резултатите от проверката.

Exit mobile version