Площадът в Русе се превръща в старовремския Париж с живи статуи

Фестивалът се измества на 19 и 20 юни заради лошото време

Площадът в Русе ще се превърне в Париж от 18 век по време на Международния фестивал на живите статуи, който ще се състои на 19 и 20 юни, съобщи директорът на Русенския драматичен театър Орлин Дяков. /Какво разказва още – вижте във видеото/. Първоначалните дати бяха от 17 до 19 юни, но заради лошото време се измества.

Началото ще бъде на 19 юни /вторник/ от 20.30 часа в централната градина на площад „Свобода“, където румънският театър „Маска“ от Букурещ ще представи най-новото си представление „Виковете на Париж“.

Под формата на живи статуи актьорите от театър „Маска“ на 16 различни места в градината пред Доходното здание своите 16 миниспектакъла, свързани със „забравените занаяти на Париж“.

Те ще пресъздадат атмосферата на артистичния квартал „Монмартър“, където публиката ще се срещне с продавачки на кибрити, на бродерии, на метли, на яйца, на сладкиши, на риба. Ще има и атрактивни продавачи на „лекарство за всичко“, на панделки, на кутии, на тигани, дори на отрова за плъхове. До момента спектакълът „Виковете на Париж“ е бил представен само в Букурещ, като костюмите на артистите са ушити във френската столица.

На 20 юни ще гостува германското дуо „StreetBike Theatre“, създадено от Флориан Фохман и русенката Вилия Моновска. Те ще покажат три улични спектакъла – интерактивен парад на кокили, пърформанса „Танцувай с мен“, пресъздаващ срещата между пътуващ артист и благородна дама, както и впечатляващото огнено шоу „Магията на огъня“.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, на община Русе и на общинската фондация „Русе – град на свободния дух“.

Exit mobile version