Плевнелиев: Няма да влизам в политически проект, но Румен Радев сякаш се подготвя за това /ВИДЕО/


Няма да влизам в политически проект и активна политическа дейност, оставам да служа на българския народ и България, заяви в Русе президентът на България /2012-2017 г./ Росен Плевнелиев по повод предстоящите през 2019 г. избори. Той обаче коментира, че ако президентът Румен Радев възнамерява да направи такъв проект и в момента работи за това, ще се окаже, че България има един пропуснат президентски мандат.

Плевнелиев отправи критика към своя наследник на поста държавен глава за изминалите две години, в които според него президентската институция няма с какво да се похвали. „Все още се надявам, че генерал Радев ще се превърне в президента Радев. Защото президентът остава в историята не с това какво е казал и какъв е рейтингъг му, а какво е свършил“, каза още Плевнелиев.

Той очерта три важни неща, които наследникът му трябва да промени. Първото е да осъзнае, че президентската институция не е символ на сила, а на баланса между демократичните институции. А в последните две години Румен Радев се държи като опозиционер. По думите му Радев е първият президент в историята на демократичната държавност, който се подиграва на народните представители – две години не бил стъпвал в Народното събрание, с което отслабва, а не заздравя демократичната държавност.

Втората промяна е свързана с външнополитическата роля на президента, където няма никакъв резултат. „Президентът трябва да има външнополитическа тежест и да му се доверяват, а това не го правят нито европейските лидери, нито Путин“, каза Плевнелиев. Той даде примери с посещенията на Румен Радев във Великобритания и Москва.

Третият фактор е вътрешнополитическата роля на президента, но по думите му Румен Радев не желаел да играе ролята на обединител и се държи като популист. Росен Плевнелиев коментира още, че популизмът и борбата за народната любов на всяка цена е едно краткосрочно действие, което дългосрочно не е донесло позитиви на нито един политически лидер.

Exit mobile version