Планът за развитие на Русе: Хората искат инфраструктура, бизнесът – кадри

Русенци искат да се подобри инфраструктурата, а бизнесът – да има квалифицирани кадри. Това показаха резултатите от анкетите, чрез които Община Русе събираше предложения за разработването на Плана за интегрираното развитие. Общо 1212 души са дали своите мнения как виждат общината и Русе през следващите 7 години.

В анкетата за граждани най-активно участие са взели  младите хора на възраст 19-39 г., повечето от които висшисти. Преобладават тези, работещи в частния сектор, докато публичният е представен от 20% от отговорилите.  Сред темите, които вълнуват гражданите, са инфраструктурата и начините за подобряването ѝ, както и облагородяването на междублоковите пространства, детските, фитнес и спортни площадки и игрища.

Местната управа отправи и въпроси към бизнеса. Според работодателите в малки и микро предприятия, представени главно от бранша на търговците,  районът е с добро местоположение и транспортна свързаност, предполагащи още по-голямо развитие на дейността им. Като най-голямо предизвикателство пред себе си те посочват липсата на квалифицирани кадри и негативните икономически ефекти от пандемията, като изразяват готовност да си сътрудничат с общината за подобряване на ситуацията.

Проектните предложения, които гражданите имаха право да внесат, отново са свързани с инфраструктурни подобрения в града. Не липсва и заинтересованост от страна на обществеността по важни въпроси като приобщаващото образование и начините да се увеличи броят на квалифицираните кадри, занимаващи се с него.

Община Русе изказва своята благодарност на всички граждани, дали своя принос за разработването на Плана за интегрирано развитие. Събраните идеи, мнения и проекти ще бъдат взети предвид при създаването на ключовия документ.

Exit mobile version